Vee in Voeren kan peuzelen van voederhagen

In Voeren hebben landbouwers heel wat voederhagen aangeplant, en hun vee mag er ongestoord van eten. 

De voederhagen zijn heel bewust uitgekozen,  op maat van de dieren die er zullen van eten. Zo heeft Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren eerst gekeken aan welke voedingsbestanddelen het vee een tekort heeft en dan in functie daarvan haagplanten gekozen. 

Landbouwer Richard Claassens heeft zo 1.200 vierkante meter voederhaag aangeplant. Uit de analyse van de haren in de oren van zijn runderen koos hij heel bewust zijn hagen uit. "Je kan door die analyse echt zien welke mineralentekorten er zijn", zegt hij. "En juist die planten kan je dan aanplanten, waar ze een tekort aan hebben." Hazelaar, veldesdoorn, lijsterbes en essen bijvoorbeeld bevatten veel koper, nodig voor de ijzeropname en voor bloedvorming. Haagbeuk en hazelaar helpen dan weer bij een tekort aan mangaan en dat is nodig voor sterke pezen en ligamenten. 

Klimaat

De voederhagen maken deel uit van een project om de vallei van de Gulp beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Zo werden er ook hoogstamfruitbomen en streekeigen loofbomen aangeplant. Zij maken het landschap robuuster, zodat het beter bestand is tegen de verandering van het klimaat. 

Meest gelezen