Veiling virtueel kunstwerk gaat door het dak en levert 58 miljoen euro op

Een digitale mozaïek van de Amerikaanse kunstenaar Beeple is bij Christie’s geveild voor een duizelingwekkend bedrag. De laatste uren kwamen zoveel biedingen binnen dat het eindresultaat de hoogte in schoot. "Everydays" is bovendien een NFT, een soort virtuele munt en de nieuwste hype bij superrijken. Het werk werd afgehamerd voor 58 miljoen euro. Reactie van Beeple op Twitter: "Holy fuck".

Een twee weken durende digitale veiling van een virtueel kunstwerk dat eigenlijk een cryptomunt is: dit moet 2021 zijn. Er waren bovendien 22 miljoen mensen online om de laatste momenten van het onlinebieden bij Christie’s live te volgen. Het bedrag schoot net voor de deadline nog fors de hoogte in.

"Everydays: The First 5,000 Days" is de titel van een werk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple, pseudoniem van  Mike Winkelmann (39). Het is een collage van 5.000 tekeningen en animaties die hij gedurende 5.000 dagen maakte. Dat is ruim 13 jaar.

Bekijk hier kunstenaar Beeple in het kort over zijn werk (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De veiling leverde een erg hoog bedrag op: 69,3 miljoen dollar of zo’n 58 miljoen euro. Daarmee komt Beeple volgens het veilinghuis in het rijtje van de drie best verkopende kunstenaars ter wereld terecht, naast David Hockney en Jeff Koons. Beeple werkt nog niet zo lang als zelfstandig kunstenaar. Tevoren maakte hij onder meer grafische effecten voor concerten van Ariana Grande of Justin Bieber. Na de veiling was zijn reactie op Twitter kort en krachtig: "Holy fuck".

Beeple volgde de laatste momenten van de veiling bij hem thuis:

Wie de koper van "Everydays" is, is niet bekend. Hij of zij heeft wel iets bijzonders "op zak": het geveilde kunstwerk is een NFT, een non fungible token of niet-inwisselbaar token, een digitaal eigendomsbewijs. "NFT is eigenlijk een heel duur woord voor een virtuele munt die ondeelbaar is en die gekoppeld wordt aan een virtueel goed. Tegelijk krijg je een digitaal certificaat dat jij de eigenaar bent van iets op het internet, zei computerwetenschapper Jeroen Baert van de KU Leuven in "Nieuwe feiten" op Radio 1.  

Een nieuw hoofdstuk in de kunstgeschiedenis

Zo'n NFT zorgt ervoor dat je eigenaar kunt worden van "ontastbare" internetproducten zoals digitale kunstwerken, game-onderdelen of zelfs tweets.  Dit is een mooie oplossing voor onlinekunstenaars, zegt Dominique Deckmyn van de Standaard in "De wereld van Sofie" op Radio 1, want "het was tot nu toe heel moeilijk voor digitale kunstenaars om op de kunstmarkt voor vol te worden aangezien".

Beeple zelf reageert: "Kunstenaars hebben de voorbije 20 jaar hardware en software gebruikt om kunst te maken en te verspreiden via het internet, maar er bestond geen manier om dat echt in bezit te hebben en te verzamelen. Dat verandert nu met de NFT's. Ik geloof dat we getuige zijn van de start van een nieuw hoofdstuk in de kunstgeschiedenis: digitale kunst." 

Digitale spielerei voor mensen met te veel geld

Maar aan de exorbitante prijzen te oordelen is het op dit moment vooral een hype. "Digitale spielerei voor mensen met te veel geld," aldus KU Leuven-computerwetenschapper Jeroen Baert.

Meest gelezen