Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN waarschuwt (nogmaals) voor toenemende honger: Ruim 30 miljoen mensen dreigt van honger te sterven

Wereldwijd dreigen miljoenen mensen in hongersnood te komen of van honger te sterven als er niet snel wordt ingegrepen. Dat heeft secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres gezegd. Het aantal mensen dat honger leed door conflicten en onstabiliteit was vorig jaar al sterk gestegen. "De verwachtingen voor 2021 doen een toename vrezen met dezelfde beangstigende stijging."

Guterres sprak zijn waarschuwing uit tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de band tussen honger en veiligheid. 

"Honger en hongersnood zijn niet langer een kwestie van een gebrek aan voedsel", argumenteerde de secretaris-generaal. "Ze zijn in grote mate door de mens bewerkstelligd en mogen geen plaats hebben in de 21e eeuw."

In zijn pleidooi verwees Guterres naar de cijfers: eind 2020 leden meer dan 88 miljoen mensen aan acute honger vanwege conflicten en instabiliteit, nog verergerd door de coronapandemie. In een jaar tijd is dat aantal met maar liefst 20 procent toegenomen. 

"De verwachtingen voor 2021 doen een toename vrezen met dezelfde beangstigende stijging", aldus Guterres. "In de Sahel en de Hoorn van Afrika worden de hongercrisissen ernstiger en raken ze verder verspreid, en in Zuid-Soedan, Jemen en Afghanistan versnellen ze."

Om een ramp voor 34 miljoen vrouwen, mannen, meisjes en jongens te vermijden hebben de VN en haar verschillende agentschappen een noodoproep gedaan aan de internationale gemeenschap om 5,5 miljard dollar aan extra middelen te voorzien.

Binnen de VN wordt een speciale ploeg op hoog niveau opgericht die moet werken rond de bestrijding van hongersnoden.

Ergste humanitaire crisis in Syrië sinds begin oorlog

Uit een rapport van de VN blijkt vandaag ook dat het aantal Syriërs die honger lijden en in armoede leven verder is toegenomen. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN kampt bijna 60 procent van de bevolking met voedselonzekerheid en lijden dus 12,4 miljoen Syriërs honger. Dat is dubbel zoveel als in 2018.

"De inwoners van Syrië worden geconfronteerd met de ergste humanitaire situatie sinds het begin van de crisis", zegt het rapport. Syrië gaat al tien jaar lang, sinds maart 2011, gebukt onder oorlog.

Zo'n 1,3 miljoen mensen kunnen op dit moment niet overleven zonder voedselhulp, een verdubbeling in een jaar. Dat komt vooral door een enorme stijging van de voedselprijzen.

Meest gelezen