Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Volkscongres China: meer geld voor technologie en leger en democratiebeweging in Hongkong de nek omgedraaid

Het jaarlijkse volkscongres in China zit erop. De vergadering van 3.000 vertegenwoordigers van het communistische regime van de Volksrepubliek is de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar. De wereldmacht heeft een vijfjarenplan klaar voor technologische vernieuwing en trekt extra geld uit voor het leger. Dissidenten in Hongkong worden nog meer de mond gesnoerd. 

Er zijn al een maand geen coronabesmettingen meer in China, waar de pandemie begon. Maar China wil dat zo houden en de veiligheidsvoorschriften voor het jaarlijkse volkscongres in Peking waren daarom bijzonder strikt. "De 3.000 vertegenwoordigers waren gevaccineerd en getest en mochten zich alleen verplaatsen van hun hotel naar de grote zaal op het Tienanmenplein en terug. Enkel een klein groepje journalisten mocht de persconferenties verslaan", zegt correspondente Leen Vervaeke in De ochtend op Radio 1. 

Vijfjarenplannen en vijftienjarenplannen

Tijdens dit volkscongres is er zeer veel aangekondigd, met onder meer vijfjarenplannen en zelfs plannen tot 2035. Daarin valt op dat China volledig zelfvoorzienend en onafhankelijk wil worden op het vlak van technologie. Het nationaal  budget voor technologische innovatie gaat met 7 procent naar omhoog. "Men gaat inzetten op sectoren zoals kunstmatige intelligentie, ruimtevaart en quantumcomputers, dus men is daar bijzonder ambitieus in", zegt Leen Vervaeke.  

China zegt een koploper te zijn op het vlak van klimaatdoelstellingen. Het land wil tegen 2060 volledig klimaatneutraal zijn. Maar op dit Volkscongres bleven de experts wat op hun honger zitten, want de grote beloftes kregen geen concrete invulling.  

De Chinese topmilitairen zijn wel tevreden. Zij hebben een beeld geschetst van een wereld waarin de spanningen oplopen en het Chinese leger paraat moet staan. Voor dat leger wordt het budget fors opgetrokken met 6,8 procent. (lees verder onder foto)

Videospeler inladen...

"Democratiebeweging in Hongkong de nek omgedraaid"

In die wereld met toenemende spanning zet China zich schrap tegen de rest van de wereld. Het land heeft de coronapandemie beter aangepakt dan andere landen, maar tegelijk voelt het veel tegenstand vanuit het buitenland over zijn omstreden politiek ten opzichte van Taiwan en van Hongkong. 

Over Hongkong is zoals verwacht gestemd voor een hervorming van het kiessysteem. Het wordt bijzonder moeilijk voor de oppositie om nog de macht te kunnen uitoefenen. "Alleen patriotten kunnen nog besturen, mensen dus die in de pas lopen van Peking. Deze wet is heel verregaand. Na de veiligheidswet die vorig jaar werd goedgekeurd en waartegen veel werd geprotesteerd, zal de schok misschien kleiner zijn maar de impact zal groot zijn. " (lees verder onder quote en foto)

We kunnen stellen dat de democratiebeweging in Hongkong de nek is omgedraaid.
Leen Vervaeke, correspondent China
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meer kinderen nodig

Naast de grote plannen die met grote meerderheid worden goedgekeurd, is het Volkscongres ook een gelegenheid voor de 3.000 vertegenwoordigers om zich te profileren. Het dalende geboortecijfer in China was de aanzet tot een aantal opmerkelijke voorstellen. Lessen in romantiek, een lagere huwelijksleeftijd, meer huishoudelijke taken voor de man of verplichte voetballessen voor jongens om hun mannelijkheid op te krikken. Ook dat is de Volksrepubliek China.  

Meest gelezen