Federaal parket

Wie heeft de man met het hoedje gezien? Vijf jaar na de aanslagen zoeken we getuigen

Op 22 maart 2016 jaar vluchtte Mohamed Abrini van de luchthaven van Zaventem naar Brussel. Op het laatste nippertje besliste hij om zichzelf niet op te blazen. De man met het hoedje werd onderweg op verschillende camerabeelden gezien. Maar hebben getuigen hem zien weglopen? Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel sprak met winkeliers, inwoners en passanten langs de route van Abrini. Wie heeft de man met het hoedje gezien? 

Mohamed Abrini (37) wacht momenteel zijn proces af voor zijn aandeel bij de aanslagen in Zaventem én Parijs. Samen met twee andere kompanen zou hij zich op 22 maart 2016 opblazen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Maar op het laatste moment bedacht de Molenbekenaar zich. Hij vluchtte weg van de luchthaven van Zaventem langs de Leuvensesteenweg naar Brussel. Daar werd hij op verschillende camerabeelden gespot. Eens aan het Meiserplein verdween hij van de radar. Maar hebben mensen langs zijn route hem gezien? 

We waren het eerste gebouw vanaf de luchthaven waar slachtoffers konden binnen komen

Dirk Rennen, garagist

Eén van de eerste handelaars die Abrini moet voorbijgelopen zijn, toen hij wegvluchtte van de luchthaven van Zaventem is garage Rennen. Toch heeft eigenaar Dirk Rennen niets gezien. Hij was namelijk te druk bezig met slachtoffers opvangen. 

“Wij waren eigenlijk het eerste gebouw dat open was en waar mensen terechtkonden. De eerste betrokkenen die hier binnenkwamen, was een koppel uit Wallonië. Die waren compleet in paniek, en dus hebben we hen opgevangen. Ze wilden hun ouders bellen. Maar dat was met hun gsm niet mogelijk omdat het netwerk plat lag door de vele telefoontjes. We hebben de ouders dan opgebeld en zij zijn hen komen ophalen.” 

Maar het bleef niet bij dat ene koppel. “We kregen het ene slachtoffer na het andere binnen. Ik heb mijn broer toen gebeld die in de gemeenteraad zat. Hij vertelde me dat er opvang zou voorzien worden in de sporthal, zodat ik hen naar daar kon doorsturen.” 

Verstopt in garage

Ook bij frituur Rapide in het centrum van Zaventem gaat de man met het hoedje over de tongen. De frituur bestaat intussen al 43 jaar en is een instituut in Zaventem. Het is dan ook hier dat eigenaar Rudy Van Hee hoorde dat Abrini werd gespot. “Zelf heb ik hem niet gezien. Maar ik heb vrienden die hier in Zaventem wonen en daar zou hij even gaan schuilen zijn. In de Watertorenlaan hebben ze een garage, en daar was hij achteraf op camerabeelden te zien.” 

Ik zag een gehaaste man lopen door het centrum van Zaventem. Met een hoedje...

En dan wordt Abrini eindelijk gezien. In het centrum van Zaventem. Al besefte de getuige in kwestie dat pas achteraf. Een jonge vader vertelt het volgende: “Ik zat in de auto met mijn dochtertje om haar naar de crèche te brengen. Toen ik opeens een gehaaste man zag lopen door het centrum. Wat me toen opviel was dat hij een hoedje droeg. Dat vond ik vreemd. Pas achteraf zag ik op het nieuws beelden van Abrini. Het bleek de man met het hoedje te zijn.”

Ook radiojournaliste Leen De Witte bleek Abrini gekruist te hebben met haar VRT-auto, toen ze op zoek ging naar getuigen. Maar dat hoorde ze pas achteraf. “Pas een dag later, begonnen mensen berichten te sturen: ‘jij bent die man gekruist’!  En bleek dus effectief dat er foto’s waren van zijn opsporingsbericht waar de auto met het VRT-logo door het beeld reed. Dat moet in de buurt van Machelen geweest zijn. Dat was heel gek en beklemmend. Je probeert je dan in te beelden of je je daar bewust van bent, maar dat is natuurlijk niet het geval. Ik heb daar toen totaal niet op gelet, heb dat niet gezien en zou die man ook nooit herkennen. Maar het is heel vreemd om gelinkt te zijn met iemand die die aanslagen op zijn geweten heeft.”  

Foto: Federaal parket

Boze wolf

Abrini komt twee uur later op de Leuvensesteenweg aan in Brussel. Ook hier heel wat winkels, maar niemand die hem heeft gezien. Al zat de angst er goed in vertelt deze bakker. “Ik weet dat ik in het begin altijd mijn deur op slot deed. Zo bang was ik. Zo’n verhaal brengt een oeroude angst in je naar boven. Zoals de boze wolf in sprookjes. Nu is die angst natuurlijk weg, maar we denken er nog elk jaar aan.” Ook in Zaventem hebben de aanslagen het leven van de handelaars erg veranderd. “Het zal nooit meer zijn zoals vroeger”, zegt garagehouder Dirk. “Er is zoveel argwaan. Zelfs mensen die hier binnenkomen en er een beetje anders uitzien, bekijk je argwanend.”
Dat zeggen ze ook bij bakkerij Somers in Zaventem: “Vooral in de winterperiode is het soms spannend in de winkel. Hier zijn af en toe politiecontroles en dan denk je toch: wat als …"

Meest gelezen