foto Luke Kuisis

Alfred Schaffer wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

De Nederlandse dichter Alfred Schaffer is bekroond met de jaarlijkse Herman de Coninckprijs voor de bundel "Wie was ik. Strafregels". Die gaat over zijn moeder, die als verpleegster vanuit Aruba naar Nederland kwam. Het is een bundel over "hoe te herinneren", zegt de dichter zelf. Alfred Schaffer - die vorig jaar ook al de P. C. Hooftprijs won voor zijn hele werk - haalde het van vijf andere genomineerden, onder wie ook de Vlaamse Maud Vanhauwaert.

Zes dichtbundels, waaronder één debuut, waren genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en daaruit koos de jury de laureaat: "Wie was ik. Strafregels" van Alfred Schaffer.  

"Alfred Schaffer verwoordt in zijn trefzekere bundel een diep gevoel van ontheemding," is te lezen in het juryverslag. "Wie was ik" is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt."

Alfred Schaffer (47) woont en werkt in Zuid-Afrika, waar hij doceert aan de universiteit van Stellenbosch. Hij publiceerde een tiental vaak bekroonde dichtbundels, onder meer "Mens dier ding". Eind vorig jaar won hij als een van de jongste dichters ooit de prestigieuze P. C. Hooftprijs voor zijn hele werk. 

Arubaanse moeder

En nu dus de Herman de Coninckprijs voor de heel persoonlijke bundel "Wie was ik. Strafregels". Op Klara gaf Alfred Schaffer zelf meer toelichting over hoe hij de gedichten heeft opgevat: "Hoe kan ik over iets persoonlijks schrijven dat ik me niet goed kan herinneren? Ik ben mijn moeder verloren toen ik 18 was. Ze was een Arubaanse zwarte vrouw die in de jaren vijftig naar Nederland kwam om er te werken als verpleegster. Wat kan ik door over haar te schrijven vertellen over Nederland toen en nu, over racisme?"

Alfred Schaffer: “Wie was ik” vond ik als titel wat te cheesy, te cliché; de ondertitel “strafregels” moest erbij, omdat het zo’n bezoeking was om die bundel te schrijven, om in het leven van mijn moeder te duiken en te worstelen met herinneringen. "Strafregels" klinkt wel heel sterk, maar ik moest deze bundel wel schrijven."

"Wie was ik. Strafregels" is uitgegeven bij De Bezige Bij

Luister hier naar Alfred Schaffer die het gedicht "Ik kan niet stoppen met lachen want als ik begin met huilen houd ik niet meer op" voorleest:

De andere vijf genomineerden voor de Herman de Coninckprijs waren:

  • “Guillaume” van Kreek Daey Ouwens
  • “& rol door” van K. Michel
  • “Het stad in mij” van Maud Vanhauwaert
  • “Big data” van Anne Vegter
  • “Parkplan” van Wout Waanders, als debutant

De Herman de Coninckprijs is de belangrijkste poëzieprijs van Vlaanderen. De winnaar ontvangt 7.500 euro. De 44 beste gedichten uit de meer dan 100 deelnemende bundels uit Vlaanderen en Nederland zijn verzameld in een boek. “De 44”, vernoemd naar het geboortejaar van Herman de Coninck, wordt voor 2,5 euro verkocht in de boekhandel. “Bouillonogen,” een gedicht van de genomineerde K. Michel, wordt dan weer verspreid op een gratis poster.

De uitreiking van de Herman de Coninckprijs vond wegens corona digitaal plaats. U kunt de plechtigheid hier herbekijken, met een uitgebreid interview van Piet Piryns met laureaat Alfred Schaffer. 

Op 21 maart is het Werelddag van de Poëzie. Behalve de winnaar van de Herman de Coninckprijs is ook de volgende Dichter des Vaderlands bekendgemaakt. De Limburger Mustafa Kör zal in 2022 en 2023 de honneurs waarnemen en 12 gedichten schrijven die aansluiten bij wat er reilt en zeilt in ons land en de wereld. 

Meest gelezen