Wit-Russische inzending Eurovisiesongfestival geweigerd wegens politieke tekst: "Ik zal je leren in de pas te lopen"

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, weigert de Wit-Russische inzending voor de liedjeswedstrijd. Het nummer is volgens de organisatie te politiek beladen en dat is in strijd met de regels. In het refrein zingt de band onder andere "Ik zal je leren het aas te pikken, ik zal je leren in de pas te lopen". Volgens critici een nogal onverhulde uithaal naar de oppositiebeweging die al sinds de omstreden verkiezingen van augustus eist dat president Loekasjenko opstapt.

"Ik zal je leren op de melodie te dansen, ik zal je leren het aas te pikken, ik zal je leren in de pas te lopen." Wat in een andere context een onschuldige tekst zou kunnen lijken, is dat allesbehalve in de context van straatprotesten tegen een regime dat met harde hand alle tegenstand in de kiem smoort. De Wit-Russische inzending voor het Eurovisiesongfestival lijkt de spot te drijven met de tegenstanders van de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko, die al sinds augustus op straat komen en zijn aftreden eisen.

Ook de organisator van het Eurovisiesongfestival, de EBU, vindt dat het lied te politiek gekleurd is. Het liedje past niet in "de niet-politieke aard van de wedstrijd", klinkt het in een mededeling. "Bovendien riskeren recente reacties op de voorgestelde inzending reputatieschade te berokkenen aan het Eurovisiesongfestival."

Het lied wordt dus niet aanvaard en Wit-Rusland moet met een aangepaste versie of een nieuwe inzending komen. Doet het dat niet, dan wordt het land gediskwalificeerd.

(Lees voort onder de tweet.)

"Steun aan bloeddorstig regime"

Ook vanuit de oppositie in Wit-Rusland komt er felle kritiek op de inzending. Volgens critici zou het Songfestival de gewelddadige reactie van het regime van Loekasjenko op de protesten legitimeren als het dit nummer zou toestaan. "Dit is een aanfluiting voor de mensen van Wit-Rusland, voor alles dat er in het land aan het gebeuren is, "zegt Angelika Agoerbasj, die in 2005 voor Wit-Rusland naar het Songfestival ging. "Eender welke afgevaardigde van het bloeddorstige regime van Loekasjenko ontvangen, zou verkeerd zijn," zegt ze.

Sinds de omstreden presidentsverkiezingen van augustus vorig jaar wordt er wekelijks geprotesteerd in Wit-Rusland tegen president Loekasjenko. In het begin daagden vele tienduizenden demonstranten op, maar door de repressie en het politiegeweld en door de intrede van de winter, is het moreel van de oppositie diep gezakt. Bijna de hele politieke oppositie zit in de gevangenis of is (onder druk) naar het buitenland gevlucht. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in totaal al meer dan 30.000 demonstranten opgepakt. 

De band Galasy ZMesta ("Stemmen van de rede"), die de Wit-Russische openbare omroep naar het Songfestival wil sturen, staat bekend om zijn kritiek op de protesten. De groep maakte bijvoorbeeld al een song waarin een prominente oppositiepoliticus wordt belachelijk gemaakt. De protesten tegen Loekasjenko noemden ze een poging om het land te vernietigen.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door in Rotterdam in Nederland, op 18, 20 en 22 mei.

Beluister hier het gesprek met Songfestivalkenner André Vermeulen in "De wereld vandaag":

Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen