ZNA- en GZA-ziekenhuizen gaan COVID-patiënten thuis opvolgen via app

De 5 spoeddiensten van de ZNA en GZA-ziekenhuizen in Antwerpen gaan meer COVID-patiënten thuis opvolgen via een app. Dat verlicht de druk op de ziekenhuizen en is vaak ook aangenamer voor de patiënten zelf. Ze kunnen thuis zelf hun gezondheidstoestand meten. De resultaten die ze doorsturen worden in het ziekenhuis opgevolgd. Het werd de afgelopen maanden uitgetest in enkele ziekenhuizen en wordt nu ingevoerd op de vijf spoeddiensten.

Mensen die op de spoed binnenkomen met een coronabesmetting en niet te ernstig ziek zijn, zullen naar huis gestuurd worden met een pakket medische meettoestellen. Er wordt hen dan gevraagd dat ze zelf hun gezondheidstoestand meten met een vingersaturatiemeter. "Iedereen kan dat", zegt spoedarts Michiel D'Hondt van ZNA Stuivenberg. 

"Dat is een knijper die je op je op je vinger zet en die geeft dan automatisch de saturatie (de hoeveelheid zuurstof in het bloed, red.) en de hartslag weer." Daarnaast krijgen patiënten ook een eenvoudige koortsthermometer mee. De resultaten moeten 3 keer per dag doorgegeven worden via een app. 

Iedereen kan dat en we geven patiënten ook de mogelijkheid om de metingen door thuisverpleging te laten doen

Michiel D'Hondt, spoedarts ZNA Stuivenberg

Ook de app om de resultaten mee door te geven is volgen de arts heel gebruiksvriendelijk. Voor wie het toch te moeilijk lijkt, werkt het ziekenhuis ook samen met thuisverpleegkundigen. "Dat geeft patiënten ook de mogelijkheid om die metingen door de thuisverpleging te laten doen." Ook de huisartsen werken mee aan het project en hebben inzage in de gegevens van hun patiënten. Als het nodig blijkt, kan de patiënt gevraagd worden om weer naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan. Een hulpteam is de klok rond bereikbaar voor de patiënten.

De voorbije maanden is het systeem uitgetest in drie ziekenhuizen van GZA en ZNA. Zo'n 80 patiënten werden thuis opgevolgd. Nu wordt het uitgebreid naar alle vijf de spoeddiensten van GZA en ZNA. Zo hebben de ziekenhuizen meer medewerkers en bedden ter beschikking voor patiënten die wel opgenomen moeten worden. Op termijn kan deze methode ook ingezet worden voor andere ziektes. 

Een spoedarts volgt een COVID-patiënt thuis op via meetresultaten die de patiënt invoert in een app.

Meest gelezen