Videospeler inladen...

BEKIJK - 1 jaar na de coma: coronapatiënten Bruno en Christophe blikken terug en vooruit

Christophe Koopmans en Bruno De Smet belandden in maart vorig jaar op intensieve zorg en werden wekenlang in coma gehouden. Ze waren twee van de eerste zwaar getroffen coronapatiënten. In juli werden hun aangrijpende getuigenissen uitgezonden in "Terzake". Reporter Machteld Libert kon de twee relatief jonge patiënten volgen tijdens dat lange proces en zocht hen nu opnieuw op. Christophe en Bruno zijn erg blij dat ze corona hebben overleefd, al is de weg naar herstel nog lang. 

"Na mijn eerste stappen wist ik: dit wordt iets van heel lange duur"

Christophe Koopmans (46) werd vorig jaar vermoedelijk besmet met het coronavirus tijdens het carnaval in Sint-Truiden. Daar had hij contact met vrienden die terugkwamen uit skivakantie. Christophe, altijd een harde werker die ook volop van het leven kon genieten tot het coronavirus toesloeg. Omdat hij niet meer in staat was om zelfstandig te ademen werd hij wekenlang in een kunstmatige coma gehouden en beademd. 

In juli konden we in een reportage uit "Terzake" op Canvas zien hoe Christophe wakker wordt uit coma, hoe hij opnieuw leert stappen, hoe hij reageert op het terugzien van zijn dochters, drie maanden na de besmetting. 

Machteld Libert zoekt Christophe terug op. Hij moet nog steeds drie keer per week naar de kine. Hij blikt terug op een hels coronajaar. 

Bekijk hier het hele verhaal van Christophe (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Christophe is ondertussen halftijds aan het werk als commercieel directeur. Gelukkig kan hij zijn agenda zelf regelen, want nu en dan moet hij overdag een paar uur slapen omdat de vermoeidheid hem nog vaak parten speelt.  

"Ik leef nog steeds zoals iemand met maar één long"

Bruno De Smet (54), de drukbezette zakenman van weleer, is een jaar na zijn besmetting nog niet aan het werk. 600 meter stappen, meer lukt nog niet. Zijn longcapaciteit zit nog maar op de helft, om maar te zwijgen van de helse zenuwpijnen in armen en benen.  

Bruno wordt ziek begin maart 2020 na een ontmoeting met een Chinese delegatie.  Al gauw beslissen de dokters om hem in een kunstmatig coma te brengen. Pas na 49 dagen wordt hij wakker gemaakt, 25 kilo lichter en met amper nog spiermassa. Het begin van een intensieve revalidatie. Alles moet hij opnieuw leren. Eten, drinken, stappen, douchen, voor alles heeft hij hulp nodig. 

Volgens de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen lijdt 30 procent van de coronapatiënten in ons land aan "long covid", de officiële benaming voor langetermijngevolgen van corona. Vermoeidheid en kortademigheid keren het vaakst terug. Maar voor Bruno en Christophe gaat het nog veel verder. "Wij voelen ons in de steek gelaten door de overheid", zegt Bruno.

Hij heeft dan ook een covidlied gecomponeerd om aandacht te vragen voor de zwaar getroffen post-covidpatiënten. 

Bekijk hier het hele verhaal van Bruno (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook al hebben Bruno en Christophe nog een lange revalidatieweg te gaan, ze zijn dankbaar dat ze COVID-19 overleefd hebben en hopen snel gevaccineerd te worden.  

Meest gelezen