Aantal leegstaande handelspanden stijgt: "Toch veel vragen van horeca-ondernemers die grotere ruimtes zoeken"

In het centrum van de stad Antwerpen is het aantal leegstaande handelspanden opgelopen tot ruim 15 procent, terwijl het Vlaamse gemiddelde op 10 procent ligt. Dat blijkt uit cijfers van Locatus. Vooral de modesector kreeg zware klappen. Volgens verschillende makelaars zijn de huurprijzen dan ook aan het dalen. Daarin zien ondernemers uit andere sectoren ook dan ook weer kansen. "Misschien geeft dit ook ademruimte aan lokale ondernemers", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in Antwerpen. 

Bij verschillende makelaars die panden verhuren in de stad Antwerpen is te horen dat ze ondanks de coronacrisis veel vragen krijgen van horeca-ondernemers: "Die komen nu met nieuwe concepten, denken ook meteen aan afhaalmogelijkheden en hopen dat de horeca weer gaat opleven wanneer de crisis voorbij is", zegt John Collin van CBRE. Hij maakt zich ook nog niet te veel zorgen over de leegstand: "Dat is altijd een fenomeen dat op en neer gaat. De verhuur is ook niet stilgevallen, wel vertraagd."

Ook bij Anker 18 komen nog vragen binnen van ondernemers die een pand zoeken in verschillende sectoren: "Bijvoorbeeld huisinrichting, meubelwinkels, sportuitrusting en sportbelevenis, zoals fitness, personal training en spinning", somt Veerle Pelckmans op. "Toevallig kregen we ook een aantal vragen van mensen die een winkel voor babybenodigdheden willen starten, met de babyboom in het vooruitzicht. En ja, niet te vergeten, ook de voedingssector en de horeca zijn op zoek naar nieuwe opportuniteiten."

We merken dat mensen die locaties zoeken, nu al rekening houden met eventuele nieuwe pandemieën in de toekomst

Veerle Pelckmans, makelaar Anker 18

De prijzen zijn dan ook aan het dalen: "Dat is de wet van vraag en aanbod. Als er meer leegstaat, krijgen ze meer keuze. In verschillende sectoren wordt er gedacht aan nieuwe concepten en ook nieuwe functies. In horeca gaat het dan om take-away, belevenis, terrassen, meer ruimte voor afstand,... In andere sectoren over het afhalen van online bestellingen. We merken toch dat mensen die locaties zoeken, nu al rekening houden met eventuele pandemieën in de toekomst."

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in Antwerpen denken ze dat de leegstand ook meer kansen kan geven aan lokale ondernemers. "Als de grote ketens wegvallen, kan dat ademruimte geven aan lokale handelaars", zegt Nico Volckeryck. "Er zijn inderdaad sectoren die het momenteel heel goed doen, zoals interieurwinkels, bloemenzaken, kookwinkels en supermarkten. Daarnaast hebben mensen de weg gevonden naar webshops, ook die van lokale ondernemers, en die merken dat mensen nu ook hun echte winkel willen ontdekken. Er zou dus wel eens een nieuwe golf van kleine zelfstandigen kunnen aankomen. Al moeten we nog wel afwachten tot hoeveel faillissementen de coronacrisis zal leiden."

Meest gelezen