Advocaat weduwe van vermoorde man in Jette: "Moord door El Bakraoui's is enige plausibele uitleg"

Ibrahim en Khalid El Bakraoui, de twee broers die zichzelf opbliezen bij de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016, zouden in 2014 een onschuldige bejaarde man op straat hebben vermoord om te ‘testen’ hoe het is om te doden. Dat schrijft de krant De Morgen. De advocaat van de weduwe van het 76-jarige slachtoffer uit Jette bevestigt dat die piste destijds werd geopperd in het moordonderzoek, dat in oktober 2020 eindigde met een beslissing tot buitenvervolginstelling door de raadkamer. “Moord door de El Bakraoui’s is de enige plausibele uitleg, maar er is geen zekerheid”, zegt meester Thierry Vanwinsen. 

“Het is een piste die geopperd werd in het kader van het strafonderzoek naar de moord op de 76-jarige Paul-André Vanderperren”, aldus de advocaat. De man had een kogel in het hoofd gekregen, net zoals bij een afrekening in het misdaadmilieu. Het wapen werd nooit teruggevonden en de speurders hebben alle mogelijke pistes onderzocht. Zelfs zijn vrienden en familieleden werden ondervraagd, wat de nodige spanningen met zich heeft meegebracht. Er is zelfs nagegaan of hij niet per vergissing was vermoord, maar ook dat leverde niets op. Het dossier zat muurvast.”

Tot twee terreurverdachten van de aanslagen in ons land bij een verhoor eind december 2016 aan de politie verklaarden dat Khalid El Bakrouai hen had verteld dat hij en zijn broer in 2014 een oude man hadden doodgeschoten, als een ‘test’ om te voelen hoe het was om iemand van het leven te beroven. “Dat is toen weerhouden als een mogelijke piste”, zegt Vanwinsen. “Maar dat is nooit formeel geworden. De verklaring is wel zéér geloofwaardig. Die Syriëstrijders waren voordien niet op de hoogte van de moord en verschillende elementen uit het verhaal waren correct. Maar het wapen is nooit gevonden en dus kon er geen ballistisch onderzoek gebeuren. In het onderzoek zijn nadien ook geen andere elementen gevonden om die piste te bevestigen. De raadkamer heeft uiteindelijk een buitenvervolgingstelling uitgesproken omdat de daders niet konden worden geïdentificeerd", vervolgt meester Vanwinsen.

Volgens de advocaat is de kans zeer reëel dat de zeventiger uit Jette door de broers El Bakroui is vermoord. “Het is de enige plausibele uitleg. En voor mijn cliënte is er eindelijk een verklaring. Maar er is geen zekerheid. En zelfs als het onderzoek dit had bevestigd, zou dat weinig veranderen. De vermoedelijke daders zijn dood en dus zou er ook een buitenvervolginstelling zijn gevolgd.” Het parket van Brussel kan de betrokkenheid van de twee bij de moord niet bevestigen. 

Meest gelezen