Beperkt team van B-Fast vertrokken naar Slovakije om te helpen in overbelaste ziekenhuizen

Vier verpleegkundigen en artsen van de Belgische noodbijstand B-FAST zijn vanochtend vertrokken naar Slovakije, dat momenteel hard wordt getroffen door het coronavirus. De Belgen zullen worden ingezet op de afdelingen intensieve zorg van ziekenhuizen in Slovakije, waar deze week een recordaantal coronapatiënten is opgenomen. 

Slovakije doet een beroep op het Europese mechanisme voor civiele bescherming (Union Civil Protection Mechanism, UCPM) omdat de ziekenhuizen in het land de bestrijding van COVID-19 op dit moment moeilijk de baas kunnen. Vooral de afdelingen intensieve zorg staan zwaar onder druk. 

België besloot een B-FAST-team te sturen, dat in Slovakije een team uit Denemarken zal versterken. De Belgische hulp is beperkt, gezien de gezondheidstoestand in eigen land. 

Om B-FAST in te zetten dient aan drie voorwaarden te zijn voldaan. Zo dient de ramp zo'n omvang te kennen dat de nooddiensten van het getroffen land niet meer de vereiste hulp kunnen aanbieden, waardoor het leven of de gezondheid van mensen in gevaar komt. 

De overheid van het getroffen land moet België, of de internationale gemeenschap, om hulp vragen en er mag geen gewapend conflict plaatsvinden in het getroffen gebied. 

Een B-FAST-interventie duurt in principe niet langer dan 10 dagen.

Slovakije kwam de eerste golf van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 goed door, maar is in de tweede golf zwaar getroffen. Het land van 5,5 miljoen inwoners telt meer dan 7.000 coronadoden. 

Recordaantal patiënten in ziekenhuis

Momenteel is Slovakije het land met het hoogste aantal coronasterfgevallen in verhouding tot het aantal inwoners. Volgens het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) telt het 246 corona-overlijdens per miljoen inwoners in 14 dagen. Een recordaantal patiënten werd de voorbije week opgenomen in het ziekenhuis.

Ook politiek brengt het coronavirus, of de aanpak ervan, een crisis teweeg. Eerder deze week kondigde de Slovaakse minister van Volksgezondheid Marek Krajci zijn ontslag aan. Oppositie en media, maar ook partijen binnen zijn eigen regeringscoalitie wreven hem fouten aan en een gebrek aan een plan in de strijd tegen het coronavirus.

(lees door onder de foto)

De 46-jarige kindercardioloog Krajci was actief binnen christelijke organisaties voor hij zich in 2020 kandidaat stelde voor het platform Gewone Mensen van de populistisch-conservatieve premier Igor Matovic. Als minister lag hij onder vuur omdat hij de corona-noodtoestand aangewend zou hebben om het recht op abortus in te perken. Bovendien bestelden Krajci en Matovic tegen de wil van hun coalitiepartners in het in de EU nog niet toegelaten Russische vaccin Spoetnik V. Ze gingen de eerste levering persoonlijk ophalen op de luchthaven.

Meest gelezen