BEKIJK - Union kampioen na "Zwanze Derby" tegen RWDM: Ontdek het verhaal van 2 oer-Brusselse voetbalclubs

Vanavond heeft Union Saint-Gilloise na bijna een halve eeuw de terugkeer verzekerd naar het hoogste niveau van het Belgische voetbal na een winst tegen uitgerekend de eeuwige rivaal RWDM. In de docureeks "Zwanze Derby" maak je kennis met de rijke geschiedenis van Union en RWDM, de sociale rol van beide Brusselse clubs en het lot van de supporters in coronatijden. "Ik zie Union graag promoveren", zegt Anderlechtcoach Vincent Kompany in aflevering 4 van de reeks. "Dat is goed voor Brussel. Hopelijk volgt RWDM ook snel."

Aflevering 1: "Een echte Brusselaar moet de Zwanze Derby meemaken"

"Zwanze Derby", zo heet het burenduel tussen Union Saint-Gilloise en RWDM in de volksmond. Jarenlang kwamen beide traditieclubs elkaar enkel nog tegen tijdens oefenmatchen. Dit jaar spelen ze voor het eerst sinds 35 jaar weer voor de punten tegen elkaar. In aflevering 1 keer je terug in de tijd, naar de gloriejaren van Union, Daring en de "Zwanze Derby". Je leeft mee met de Brusselse supporters en kan proeven van de unieke sfeer. Je leert de hoofdstad kennen in al haar glorie en folklore: een stad van “zieveren en zwanzen”. Met getuigenissen van coryfeeën als Johan Boskamp, Henri Petersen, Danny Ost, Jacques Teugels, Eric Dumon,...

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Aflevering 2: Brussels voetbal is theater

“Zwanzen, dat hoort bij het voetbal", zegt oude glorie en ex-RWDM-speler Johan Boskamp. Zwanzen, dat is Brussels voor zeveren, plagen, jennen. Vroeger was het theaterstuk 'Bossemans en Coppenolle' hét symbool voor het zwanzen. "Het is een komisch stuk over twee voetbalfamilies van Union-supporters en RWDM-fans", vertelt historicus Kurt Deswert.  "Het stuk was heel populair in het Brusselse theater Vaudeville en is zelfs in Parijs gespeeld." Ook vandaag is voetbal nog theater. Op het veld én op het podium. Kevin Van Doorslaer, als echte Brusseleir de vertelstem in de reeks 'Zwanze Derby' speelt als acteur in een theaterstuk Armand Swartenbroeks. Dat is het onwaarschijnlijke verhaal van een legendarische voetballer van Daring, de Kompany van zijn tijd, een oorlogsheld én burgemeester van Koekelberg.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Aflevering 3: Brusselse ketjes kijken door de hekken naar het voetbal

Geen voetbal mogen kijken in het stadion, dat doet zeer. Zeker ook bij de jonge fans. Tijdens één van de confrontaties tussen Union en RWDM komen enkele kinderen naar de match in het Dudenpark kijken door de afgesloten hekken van het stadion. "Want ik wil absoluut de match kunnen zien", zegt een ketje. En zijn vader legt uit waarom de wedstrijd zo historisch is. In het prachtige decor van het Dudenpark, volgens sommige waarnemers 'het mooiste voetbalstadion van Europa'.

Videospeler inladen...

Aflevering 4: voetbal moet sociaal zijn

In de vierde aflevering tonen beide Brusselse ploegen dat ze ook begaan zijn met het lot van de Brusselaars die het moeilijk hebben. "De voorzitter vindt dat we geen club van hoog niveau kunnen zijn zonder een sociale dimensie", zegt Jean-François Lenvain, verantwoordelijk voor de sociale projecten van RWDM. Daarom is de club gestart met 'Crampons-Crayons' (of Voetbalnoppen-Potloden). Supporters, zoals de gepensioneerde wiskundeleraar Michel, geven bijles aan de jonge voetballers van de club. Ook Union heeft met de Union Foundation een belangrijke sociale poot. Ze organiseren onder meer gratis lessen yoga voor de bewoners rond het stadion.

Videospeler inladen...

Meest gelezen