Een minderjarige verdachte komt aan bij de jeugdrechter in Dendermonde vanmorgen

Alle drie minderjarige verdachten in moord op David in Beveren blijven opgesloten in jeugdinstelling

De drie minderjarige verdachten in de zaak rond de moord op David in Beveren blijven opgesloten. Ze moesten vandaag voor de jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde verschijnen. Die besloten om hun opsluiting in de jeugdinstelling van Everberg te verlengen. De drie blijven dus alvast voor 1 maand opgesloten daar.  

Afgelopen weekend werd het lichaam van de 42-jarige David gevonden in een park in Beveren. Hij was met geweld om het leven gebracht. Drie minderjarigen boden zich in verband met zijn dood aan bij de politie.

De drie zouden de homoseksuele man via een homo-datingapp in de val hebben gelokt. Of ze hem doodden uit homohaat, of dat het gaat over een uit de hand gelopen overval, is voorlopig niet duidelijk. 

De jeugdrechter straft niet, maar neemt eigenlijk maatregelen

Persrechter Michiel Steel

Gesloten instelling

De drie minderjarigen werden eerder deze week door de jeugdrechter opgesloten in de jeugdinstelling van Everberg. Voor de 17-jarige uit Antwerpen gebeurde dat door een Antwerpse jeugdrechter, voor de 17- en 16-jarige uit Beveren door een jeugdrechter in Dendermonde. De drie moesten vandaag opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen.

De jeugdrechter in Antwerpen besliste dat de 17-jarige uit Antwerpen in de gesloten instelling van Everberg moet blijven. "Er zijn een heel aantal strikte criteria die beoordeeld worden, omdat het gaat over een ingrijpende tijdelijke maatregel", aldus de Antwerpse persrechter Michiel Steel. "Ik kan weinig vertellen over het onderzoek. Elke plaatsing is gebaseerd op een aantal aanwijzingen van betrokkenheid bij een ernstig jeugddelict."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik sluit mij aan bij de oproep tot sereniteit. Over een maand komt hij opnieuw voor

Chantal Van den Bosch, advocaat van een van de verdachten

"De jeugdrechter straft niet, maar neemt eigenlijk maatregelen", gaat Steel verder. "Los van de exacte omstandigheden is het de bedoeling dat we de jongeren begeleiden naar zijn of haar 18 jaar. In elk strafdossier is het belangrijk dat het onderzoek sereen gebeurt, dat is zeker zo bij minderjarigen." Het parket zou kunnen vragen om de minderjarigen "uit handen te geven". Mocht die vraag gesteld worden - en de jeugdrechter gaat daar op in - zouden de minderjarigen berecht kunnen worden zoals meerderjarigen. Ze zouden dan celstraffen kunnen krijgen. 

Twee uit Beveren

De 16-jarige uit Beveren is vanmorgen ook voorgekomen bij de jeugdrechter in Dendermonde. Zijn advocaat Dirk De Maerschalck wou geen commentaar geven. Ook zijn opsluiting in Everberg wordt met een maand verlengd. 

Het gaat over ernstige feiten. Het is belangrijk dat de ware toedracht naar boven komt

Persrechter Michiel Steel

Ook de 17-jarige uit Beveren moet in de instelling in Everberg opgesloten blijven. De advocaat van zijn moeder, Chantal Van den Bosch, gaf ook niet veel commentaar. Op de vraag of er al iets meer duidelijkheid is over het mogelijke motief van homohaat wou ze niets kwijt. "Ik ga daar niet op in (...) Ik wil dingen zwart op wit zien (...) Ik sluit mij aan bij de oproep van de familie van het slachtoffer tot sereniteit. Ik wil hen daarvoor bedanken. Als zij die oproep doen wil dat ook al wel wat zeggen", aldus Van den Bosch.

Familie slachtoffer: "Wij willen sereniteit"

Vanmiddag riep de familie van David via hun advocaten op tot sereniteit in de discussie rond het motief van de drie minderjarigen. Heel wat mensen lieten de afgelopen week verstaan dat ze vermoeden dat het om homohaat gaat. Voor de familie is dat geen uitgemaakte zaak. Ook volgens persrechter Michiel Steel is het motief niet duidelijk. "Het gaat over ernstige feiten. Maar het is belangrijk dat de ware toedracht naar boven komt."

Bekijk hier ook de toelichting van onze reporter Anne Vanrenterghem in "Het Journaal" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen