Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse handel met EU daalde spectaculair in januari: brexit en corona zijn de boosdoeners

Uit cijfers van het Britse bureau van de statistiek blijkt dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in januari een forse knauw heeft gekregen. In de eerste maand na de uitstap uit de eenheidsmarkt voerden de Britten 40,7 procent minder goederen uit naar de EU. Omgekeerd gingen 28,8 procent minder goederen van hieruit naar de overkant van het Kanaal. 

De cijfers zijn de eerste statistieken sinds de Britten op 1 januari uit de Europese eenheidsmarkt stapten en de nieuwe handelsregels van kracht werden. En ze zijn spectaculair. 

De Britten voerden voor meer dan 6 miljard euro minder uit naar de EU, en voerden voor 10,3 miljard euro minder in. Vooral de Britse industrie kreeg klappen en dan vooral de autoproducenten. Omgekeerd voerden de Britten veel minder machines, auto's en medische en farmaceutische producten in.  (Lees verder onder de tweet van het Britse statistiekbureau.)

Hamsteren

Het gaat om de sterkste daling op een maand tijd sinds het begin van de metingen in 1997. Toch is het Britse bureau voor de statistiek ONS niet ongerust. 

"Ondanks de trage start in januari, suggereren de cijfers dat de handel zich eind januari begon te herstellen", zegt het ONS. Het wijt de daling onder meer aan het feit dat ongeruste Britse bedrijven in december massaal aan het hamsteren gingen uit vrees voor leveringsproblemen bij een mogelijke uitstap zonder akkoord. Daardoor hebben ze in januari minder ingevoerd.  

Maar ook de uitstap zelf, met zijn invoertarieven, grenscontroles en papierwerk heeft een impact gehad. De Britse beslissing om de Europese Unie te verlaten, maakte een einde aan 40 jaar vrijhandel met de Unie van 27 landen en dat is nu te voelen. 

De Britse bedrijven hebben herhaaldelijk een noodkreet geslaakt over al die belemmeringen voor het vlotte handelsverkeer. De Britse regering heeft nu voor de tweede keer al beslist om de controles op ingevoerde Europese producten op te schorten, ditmaal tot januari 2022. Aan Europese kant worden er wel sinds 1 januari grenscontroles uitgevoerd.  (Lees verder onder foto.)

AFP or licensors

De woelige economische jaarwisseling viel ook nog eens samen met een nieuwe opstoot in de coronapandemie. In december werd de Britse variant van het virus ontdekt en moest het land opnieuw in lockdown. Truckers van en naar het Verenigd Koninkrijk liepen vertragingen op omdat ze zich moesten laten testen. 

Volgens het Britse bureau voor de statistiek is het daarom niet mogelijk om alleen naar de brexit te wijzen als oorzaak voor het handelsverlies. De lockdown heeft zeker ook ernstige handelsbelemmeringen veroorzaakt. Ook de Britse economie zelf heeft klappen gekregen door de coronacrisis. In januari kromp ze met 2,9 procent, vooral de retailers, restaurants en kappers waren de dupe. Sinds het begin van de pandemie is de Britse economie met 9 procent gedaald. 

Meest gelezen