Radio 2

Chauffeur kusttram gestraft voor dodelijk ongeval op de sporen

Een tramchauffeur uit Oudenburg heeft een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden gekregen voor zijn rol bij een dodelijk ongeval in Oostende. Een dakloze man kwam onder zijn tram terecht. Volgens de politierechter had de chauffeur de aanrijding nog kunnen vermijden.

De politierechter oordeelde wel dat het overleden slachtoffer voor twee derde aansprakelijk was voor het ongeval, omdat die dakloze man (54) helemaal niet op de sporen mocht liggen of zitten. De trambestuurder (46) ging zelf voor de vrijspraak. Hij vertelde dat hij de noodrem induwde op het moment dat hij besefte dat het om een persoon ging.

Politierechter: "Chauffeur remde te laat"

“Het slachtoffer was vanop 50 meter afstand zichtbaar", zei de politierechter. "De chauffeur had nog tijd om tot stilstand te komen zonder aanrijding. Hij zette de noodstop pas op 10 meter van de hindernis in. Als hij goed had gekeken, dan was het ongeval niet gebeurd. Hij is een normale, bekwame trambestuurder, dus het gebrek aan voorzorg is wellicht uitzonderlijk. Maar de gevolgen zijn wel heel erg zwaar.”

Trambestuurder kan nog in beroep gaan

De trambestuurder kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van 800 euro. Hij moet dus niet naar de gevangenis, zolang hij geen nieuwe misdrijven pleegt. De chauffeur heeft nu wel nog de kans om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Meest gelezen