Druivenstreek blijft toch samen na nieuwe opdeling van Vlaamse regering

Met de nieuwe regio-opdeling van de Vlaamse regering blijven Overijse en Hoeilaart toch bij de andere gemeenten van de Druivenstreek. In het originele plan moesten zij aansluiten bij Halle-Vilvoorde en bleven de andere gemeenten uit de streek bij Oost-Brabant. Burgemeester van Overijse Inge Lenseclaes (OV2002): "Heel belangrijk voor onze streek."

De Vlaamse regering wil Vlaanderen onderverdelen in referentieregio's om lokale samenwerkingen makkelijker te maken. Daarvoor was origineel een plan voorgesteld waar Overijse en Hoeilaart deel werden van Halle-Vilvoorde. De andere gemeenten van de Druivenstreek, Tervuren en Huldenberg, sloten dan aan bij Oost-Brabant. Die splitsing van de Druivenstreek zou op termijn zorgen voor een veel moeilijkere samenwerking.  Een eventuele fusie zou ook moeilijk worden.

Toerisme

De gemeenten waren het niet eens met het voorstel. Dat zegt burgemeester Inge Lenseclaes van Overijse. "Wij hebben samen een brief gestuurd naar de gouverneur. We hebben al veel samenwerkingsverbanden in Oost-Brabant", zegt de burgemeester. "Er is eigenlijk ook geen band met de gemeenten van Halle-Vilvoorde. Met het oude voorstel zouden we dan plots helemaal nieuwe samenwerkingen beginnen. Daarom zijn we ook erg blij dat ons voorstel gevolgd is."

Ook voor inwoners is de streek samenhouden belangrijk. "Als streek kunnen we ons samen profileren als toeristische bestemming. We voeren ook al samen ons woonbeleid. Van die samenwerking kunnen onze inwoners nu blijven genieten."

Meest gelezen