Ex-werkloze Luc Blocken: "Na corona stort ik mij ook op de Nederlandse en Luxemburgse markt"

Sinds 2018 zijn in Vlaanderen al 780 werklozen ouder dan 45 met een eigen zaak kunnen starten, met de hulp van de Vlaamse transitiepremie. In Limburg ging het om 138 werklozen. "Zonder die premie zou het moeilijk zijn geweest zijn om de beginperiode door te komen", getuigt Luc Blocken van Dry Ice Energy. De maatregel wordt nu ook uitgebreid naar jongere werklozen.

De Vlaamse transitiepremie werd in maart 2018 gelanceerd, om werkzoekenden ouder dan 45 jaar aan werk te helpen als ondernemer. Zo krijgen ze de eerste twee jaar maandelijks een premie. Enerzijds compenseert die de weggevallen werklozensteun en anderzijds laat dat de ondernemer toe om zijn eerste inkomsten opnieuw te investeren in de verdere uitbouw van zijn zaak. 

"Door de premie loopt een werkloze minder risico's als hij de stap naar zelfstandige in hoofdberoep zet," legt Bart Lodewyckx van UNIZO-Limburg uit. De Vlaamse transitiepremie is een soort starterspremie van 16.230 euro die uitgekeerd wordt in maandelijkse schijven. In de aanpak van de coronacrisis heeft Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) het systeem bijgestuurd voor het komende jaar. Ook werklozen jonger dan 45 komen nu in aanmerking voor de premie en het bedrag wordt gehalveerd om meer starters te kunnen steunen. Daarnaast moeten kandidaten nog altijd een verplicht voorbereidingstraject doorlopen om de slaagkansen te optimaliseren, in Limburg zorgt UNIZO voor de begeleiding. Op 23, 24 en 25 maart krijgen geïnteresseerden meer informatie tijdens de jaarlijkse Startersroadshow van UNIZO.

Die premie is een groot verschil voor je gemoedsrust en de uitbouw van je bedrijf

Ondernemer Luc Blocken

Luc Blocken (56) uit Borgloon is ondertussen overtuigd van het belang van de transitiepremie. "Ik was werkloos en wilde een bedrijf uitbouwen gespecialiseerd in droogijsreiniging, zowel voor de industrie als bijvoorbeeld voor de autosector. Een geweldig mooie manier van werken: milieuvriendelijk, met een schitterend resultaat en nog vrij onbekend. Maar ik wilde dit voorzichtig en goed voorbereid aanpakken. Toen hoorde ik van de transitiepremie, mijn kandidatuur werd aanvaard en ik doorliep met succes het traject. Die premie betekende een heel groot verschil. Enerzijds voor je gemoedsrust, want je moet niet per se loon uit je omzet halen. En zo kan je de inkomsten gebruiken om je bedrijf verder uit te bouwen en extra prospectie en ervaring op te doen, … "

Na corona naar de buurlanden

In amper 9 maanden realiseerde Luc Blocken een sterke groei. “Ik startte als invoerder voor een Duitse fabrikant van droogijstoestellen voor België en Luxemburg. Al snel zagen ze dat mijn aanpak werkte, en vroegen ze mij om ook Nederland erbij te nemen. Mijn plan was om  mij voor 80% te richten op verkoop en demo’s en voor 20% op het uitvoeren van werken. Door de coronacrisis is die verdeling net andersom gegaan, maar zo gauw het kan trek ik meer naar Nederland en Luxemburg. Voordeel van de crisis is ook dat door zelf zoveel werken uit te voeren ik alles tot in detail ken en weet waarnaar de klanten op zoek zijn.  Ik ben dus ongelooflijk blij dat de transitiepremie mij over de streep getrokken heeft.”

Meest gelezen