Videospeler inladen...

Wake voor vermoorde David in Beveren, familie roept op tot sereniteit: "Standpunt over homohaat is voorbarig" 

In Beveren zijn zo'n honderd mensen samen voor een wake ter ere van David, de 42-jarige man die daar vorig weekend in een parkje werd vermoord. Heel wat mensen spreken van homohaat, al is dat door het parket niet bevestigd. Ook de familie wil het onderzoek afwachten voor ze een standpunt inneemt. De jeugdrechter besliste vanmiddag dat de drie minderjarige verdachten alvast opgesloten blijven.

Afgelopen weekend werd de 42-jarige David dood teruggevonden in een parkje in Beveren. Hij was met geweld om het leven gebracht. De drie minderjarigen zouden David via een populaire homo-datingapp naar het park gelokt hebben. 

Of ze David louter om zijn seksuele geaardheid doodden of dat het gaat om een mislukte en uit de hand gelopen overval, is voorlopig niet duidelijk. Het parket van Oost-Vlaanderen liet eerder weten dat ze "alle pistes openhoudt". Op dit moment wordt het onderzoek gevoerd onder de kwalificatie "moord", al kan dat nog veranderen.

Het is onjuist om zaken te poneren die nog niet zijn onderzocht

Laurent De Clercq, advocaat van de familie van David

Beklijk hier beelden van de wake en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Homohaat?

Advocaat Laurent De Clercq vertegenwoordigt samen met de bekende pleiter Thomas Gillis de familie. De advocaten reageren nu uit naam van de familie. "Ze zijn uiteraard diep bedroefd omwille van het verlies van hun kind, broer en kleinzoon. Dit komt heel hard binnen. En het wordt dan nog eens gecombineerd met een heel gemediatiseerde toestand, wat het normale rouwproces bemoeilijkt", aldus advocaat De Clercq.

Met "gemediatiseerde toestand" doelt De Clercq op de grote discussie over het motief van de drie minderjarigen. Heel wat mensen - waaronder politici en heel wat organisaties zoals holebi-verenigingen - lieten de afgelopen dagen verstaan dat ze vermoeden dat homohaat het motief is.  Maar voor de familie is dat geen uitgemaakte zaak. Ze vraagt om sereniteit. 

Bekijk hier hoe advocaat Laurent De Clercq oproept tot sereniteit (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is de uitdrukkelijke wens van de familie om niet op het onderzoek vooruit te lopen. Ze hopen dat er een zekere sereniteit komt zodat de magistraten hun werk kunnen doen (...) Iedereen die nu een standpunt inneemt is volgens mij voorbarig (...) Op dat vlak vragen ze een terughoudendheid, uit respect voor hen, maar ook uit respect voor het onderzoek", legt meester De Clercq uit.

"Het is onjuist om zaken te gaan poneren die nog niet zijn onderzocht (...) Ze willen niet vooruitlopen op de feiten. Als er meer inzichten zijn, zal de familie daar wellicht meer standpunten over innemen." Volgens De Clercq sluit de familie de piste van homohaat niet uit, maar is het dus gewoon te vroeg om al standpunt in te nemen. 

Advocaat verdachte sluit zich aan bij vraag tot sereniteit

Chantal Van den Bosch, de advocaat van de moeder van de 17-jarige verdachte uit Beveren, sluit zich aan bij de oproep tot sereniteit door de familie van het slachtoffer. "Ik wil de familie voor die oproep bedanken. Het zijn gruwelijke feiten, maar we moeten het onderzoek afwachten (...) Ik wil dingen zwart op wit zien. Maar als de familie van het slachtoffer zegt dat er sereniteit moet zijn, wil dat ook al wel wat zeggen", aldus Van den Bosch.

Drie minderjarigen

Drie minderjarigen boden zich aan bij de politie als verantwoordelijken voor de dood van David. Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen, en een 16-jarige en 17-jarige uit Beveren. De jeugdrechter in Antwerpen besliste vanmiddag dat de 17-jarige uit Antwerpen opgesloten moet blijven. De jeugdrechter in Dendermonde besliste hetzelfde voor de minderjarigen uit Beveren. De drie blijven dus alvast een maand langer opgesloten in de jeugdinstelling van Everberg.

De rust moet terugkeren, voor de familie en het onderzoek

Laurent De Clercq, advocaat van de familie van David

"De familie heeft het volste vertrouwen in de jeugdrechtbank. Als er beslist wordt om de minderjarigen verder aan te houden, gaan ze er van uit dat dat gegrond is (...) Maar nu moet de rust echt terugkeren, zowel voor de familie als voor het onderzoek. Het allerbelangrijkste is dat er op een gedegen manier onderzoek kan worden gedaan (...) En dat kan alleen als er een grote terughoudendheid is van alle betrokkenen", onderstreept De Clercq.

Bekijk hier wat advocaat Laurent De Clercq zegt over de drie minderjarigen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Mocht het parket de "uithandengeving" vragen, dan is de familie die piste "niet ongenegen", laat de advocaat nog weten. Als het parket dat vraagt - en de jeugdrechter gaat er op in - zou dat willen zeggen dat de minderjarigen als meerderjarigen berecht kunnen worden. Ze zouden dan zwaardere straffen kunnen krijgen. 

Meest gelezen