Gaat de overheid te ver in het delen van persoonlijke gegevens i.v.m. coronapandemie?

De Gegevensbeschermingsautoriteit vraagt dat de Raad van State een Ministerieel Besluit vernietigt dat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) uitgebreide bevoegdheden geeft om persoonlijke gegevens met andere overheidsdiensten te delen in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit gaat het MB te ver en is ze ook niet vooraf door de regering geraadpleegd.

Het Ministerieel Besluit dateert van 12 januari en wil vooral mensen aanpakken die uit het buitenland zijn teruggekomen en tegen de voorschriften in weer aan het werk zijn, in plaats van in quarantaine te gaan. "Daarvoor worden de gegevens van het Passenger Locator Form (PLF) naast de tewerkstellingsgegevens gelegd", legt David Stevens van de Gegevensbeschermingsautoriteit uit aan VRT NWS.

"Daarvoor kunnen we nog begrip opbrengen, maar het Ministerieel Besluit maakt het ook mogelijk dat de gegevens met andere overheidsdiensten worden gedeeld." Stevens heeft het onder meer over de politie en de lokale overheden.

Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit gaat de tekst van het Ministerieel Besluit veel te ver en is ze vooraf ook niet door de regering geraadpleegd. Daarom vraagt ze de vernietiging van het Ministerieel Besluit. "Dat kan gemakkelijk nog een jaar duren", zegt David Stevens. "Het is dus niet zo dat de toepassing van het MB in deze coronacrisis meteen wordt opgeschort."

Meest gelezen