© Zoonar.com/Nikolai Sorokin - creative.belgaimage.be

Geen doorbraak over Gents Gravensteen, minister plant bijkomend overleg

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kon vrijdag niet tot een doorbraak komen in het dossier rond het Gentse Gravensteen. Buurtbewoners en belangenverenigingen zijn het niet eens met plannen van het stadsbestuur om een paviljoen en liftkoker naast het monumentale kasteel te bouwen. "Het is goed dat we hebben samengezeten", zegt Diependaele na het gesprek. Er komt bijkomend overleg.

In Gent klinkt al enkele weken protest tegen de architecturale plannen om het Gentse gravensteen een toeristische opwaardering te geven en de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te garanderen. Het stadsbestuur verdedigt het ontwerp en relativeert het gebrek aan inspraak, al staat schepen Sami Souguir (Open VLD) wel open voor modaliteiten binnen het bestaande ontwerp.

"Als stadsbestuur zijn we uiteraard bereid om te kijken of we enkele zaken verder kunnen optimaliseren, verbeteren en verfijnen", zegt Souguir na de onderhandeling. Al is er niet veel ruimte voor toenadering zonder dat de stad schadeclaims riskeert. De voorbije dagen heeft ook burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de protestbeweging.

Vrijdag nam Vlaams minister Diependaele het initiatief en startte hij bemiddelingsgesprekken. De Vlaamse Overheid is in deze fase niet betrokken bij het proces. Maar op het einde van de rit verleent het agentschap wel een advies over de omstreden plannen. Vlaanderen financiert ook bijna 4,8 miljoen euro in het het project 'Time Castle', dat in totaal een investering van zowat 10 miljoen euro in de toeristische trekpleister betekent.

De plannen van het Gentse stadsbestuur om het historische Gravensteen te verbouwen, vallen dus niet bij iedereen in goede aarde. Zo is er verzet van de actiegroep SOS Gravensteen en onlangs was er ook een kritische open brief van zo'n 120 bekende Gentenaars onder wie actrice Barbara Sarafian, zanger Koen Crucke, techno-dj Charlotte de Witte, historicus Jan Dumolyn en cartoonist Kamagurka.

De gezamenlijke oppositie (PVDA, N-VA en Vlaams Belang) verzet zich in Gent tegen de plannen. Ze hekelen het gebrek aan inspraak en zien de constructie van een bijgebouw niet zitten. Maar de stad kan zich in deze fase contractueel dus geen grote bijsturingen permitteren.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de plannen met het Gravensteen (voor het mislukte overleg):

Videospeler inladen...

Meest gelezen