Radio 2

Hotels Blankenberge dienen bezwaar in tegen verblijftaks: "We willen betalen per gast die logeert, maar geen vast bedrag per kamer"

In Blankenberge dreigen een aantal grote hotels naar de rechter te stappen tegen de verblijfstaks die ze sinds vorig jaar moeten betalen. Ze zeggen niks tegen de taks op zich te hebben, maar vinden het niet eerlijk dat ze een forfait moeten betalen van 450 euro per kamer. Ze willen een bedrag per gast die effectief blijft logeren. 

Vorig jaar voerde Blankenberge, als één van de laatste gemeenten in de regio, een verblijfstaks in. Het gaat om een bedrag van 450 euro per kamer die de hotels moeten betalen. Maar heel wat hoteliers zien de taks niet zitten. Een aantal van hen heeft nu zelfs officieel bezwaar ingediend. Ze vinden het vooral niet kunnen dat er een vast bedrag per kamer wordt aangerekend. “Je mag een verblijfstaks vragen per gast die effectief in het hotel logeert. Maar een jaarlijks forfait per kamer kan wettelijk niet”, zegt Luc Fourier van Gatsby Hotel. Hij verwijst onder andere naar een precedent in Brugge in 2014. De lokale hotelbelasting werd daar toen omgezet in een taks per gast omdat die belasting in strijd bleek met de inkomstenbelasting. Dat gebeurde na een klacht van een hoteluitbater.

Vreemd, toen we de hoteliers de keuze lieten, waren net zij voorstander van een forfait

Burgemeester Daphné Dumery

Als de taks niet aangepast wordt, dreigen de hoteliers naar de rechter te stappen. De kans bestaat dan dat Blankenberge het bedrag dat betaald is voor 2020 moet terugbetalen.

Burgemeester verwonderd

Officieel weet burgemeester Daphné Dumery (N-VA) nog van niks. "Al heb ik inderdaad al signalen gekregen uit de lokale sector dat er bezwaren aankomen. We gaan die met alle ernst behandelen en een correcte beslissing nemen. Al vind ik het wat vreemd dat toen we de hotels de keuze lieten net zij vragende partij waren voor een forfait. Door de coronacrisis komt die formule nu nadelig uit voor hen, maar de helft van het bedrag voor 2020 hebben we al kwijtgescholden.” 

Meest gelezen