Homo's in een monogame relatie mogen binnenkort bloed geven in Nederland: Hoe werkt het bij ons?

In Nederland mogen homo's met een vaste partner bloed geven vanaf 1 september. Dat heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Tamara van Ark (VVD) beslist. De Nederlandse regering is ervan overtuigd dat niet iemands geaardheid, maar zijn gedrag bepalend moet zijn. In België mogen homo's alleen bloed geven als ze 1 jaar geen seksuele relatie hebben gehad. Maar daar kunnen we nog grote stappen in zetten, volgens Linos Vandekerckhove, specialist hiv en infectieziekten aan het UZ Gent. 

Homo's mochten voor een lange tijd helemaal geen bloed geven in Nederland. Dat veranderde enkele jaren geleden, toen beslist werd dat ze bloed mochten geven als ze minstens 1 jaar geen seks hadden gehad. In 2019 werd die periode teruggebracht naar 4 maanden. En nu wordt het systeem opnieuw aangepast. 

Vanaf 1 september mogen homo's in een monogame relatie bloed geven. Er komt een vragenlijst waarin wordt gepeild naar seksueel gedrag. De Nederlandse regering vindt namelijk dat niet de geaardheid, maar wel het gedrag moet bepalen of iemand bloed mag geven. 

In België mogen homo's alleen bloed geven als ze minstens 1 jaar geen seks hebben gehad. "Het uitgangspunt voor deze voorzorgsmaatregel is de veiligheid garanderen van de patiënt die bloed toegediend krijgt", staat te lezen op de website van het Rode Kruis Vlaanderen. 

Veiligheid van de patiënt

"Bloedwetgeving is niet gebaseerd op geaardheid, maar op seksueel risicocontact", klinkt het bij Nena Testelmans van Rode Kruis Vlaanderen. "We moeten zeker zijn dat er geen veiligheidsrisico wordt veroorzaakt bij patiënten of donoren. De patiënten die bloed nodig hebben, hebben namelijk vaak een verzwakt immuunsysteem of zijn ernstig ziek. Hun veiligheid moet dan ook gewaarborgd blijven." 

Ze pleit dan ook voor voorzichtigheid. "In de landen die het Nederlandse principe toepassen, zien we dat het aantal hiv-positieve stalen stijgt", klinkt het bij Testelmans. "Het is nog afwachten wat de impact zal zijn op de veiligheid van de bloedvoorraad in Nederland. Als de bevoegde minister (minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (SP.A), red.) vindt dat er aanpassingen nodig zijn, dan zullen wij volgen."

Die termijn van 1 jaar kunnen we een heel stuk naar beneden brengen, bijvoorbeeld naar 3 maanden

Linos Vandekerckhove, specialist infectieziekten en hiv aan het UZ Gent

Ook Linos Vandekerckhove, specialist infectieziekten en hiv aan het UZ Gent, benadrukt dat de veiligheid van de patiënt voorop staat. Toch zijn er grote stappen te zetten, klinkt het. "We moeten een evenwicht vinden tussen de bestaande systemen. Die termijn van 1 jaar kunnen we een heel stuk naar beneden brengen, bijvoorbeeld naar 3 maanden. We weten dat de huidige hiv-testen heel gevoelig zijn en een besmetting al detecteren na 3 maanden." 

"Anderzijds moet men ook rekening houden met het feit dat de kans op een niet ontdekte hiv-besmetting meer dan 50 keer hoger ligt bij een monogame homoseksuele relatie dan bij een heteroseksuele relatie", aldus Vandekerckhove. 

Beluister hier het volledige gesprek met Linos Vandekerckhove in "De ochtend" op Radio 1:

Jonas Roosens

Seksueel risicocontact

Veiligheid of niet, mensen kunnen zich vaak gediscrimineerd voelen door de maatregel. En ook volgens Vandekerckhove moet geaardheid niet bepalen of je bloed mag geven of niet. "Het is veel beter om te zeggen dat iedereen die een seksueel risicocontact heeft gehad, homoseksueel of heteroseksueel, een minimale periode van 3 à 4 maanden geen bloed mag geven." 

"Als we een combinatie maken van de risicofactoren, de gevoeligheid van de testen, de patiënt die zekerheid wil en het vertrouwen in donors, durf ik te stellen dat we een stap verder kunnen gaan dan vandaag en de periode dat homo's geen bloed mogen geven van 1 jaar naar 3 maanden kunnen brengen, zonder dat patiënten een verhoogd risico hebben op hiv", concludeert Vandekerckhove.

Meest gelezen