Videospeler inladen...

Italië kondigt nieuwe lockdown af in grootste deel van het land te midden van een nieuwe golf

Vanaf volgende maandag tot 6 april valt het grootste deel van Italië opnieuw onder erg strenge coronamaatregelen. Dat heeft de Italiaanse regering beslist. Volgens premier Mario Draghi kampt het land met een nieuwe grote golf van besmettingen. Deze week is de kaap van de 100.000 doden overschreden en ook de meest recente cijfers geven een stijgend aantal besmettingen en slachtoffers aan.

Premier Mario Draghi was eerder op de dag niet optimistisch tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum nabij Rome. Een jaar na het uitbreken van de epidemie zitten we nu in een nieuwe grote golf, klonk het. Deze week heeft Italië de kaap van 100.000 doden overschreden.

De regering is het er nu over eens geworden om de maatregelen opnieuw te verstrengen. Zo zal heel Italië van 3 tot en met 5 april -dus tijdens het paasweekend- in een "rode zone" vallen. Dat houdt in dat niet-essentiële winkels moeten sluiten en restaurants enkel afhaalmaaltijden mogen aanbieden. Bars moeten dan gesloten blijven. Enkel essentiële verplaatsingen buitenshuis zijn toegestaan zoals de boodschappen doen, naar het werk gaan en de hulpdiensten.

Vanaf volgende maandag tot en met 6 april wordt overigens het grootste deel van het land in die "rode zone" geplaatst. Het gaat dan om regio's zoals Lombardije, Venetië, Piëmont, Trento, Emilia-Romagna, Marche en Lazio -de regio rond Rome- en Calabrië in het zuiden. Ook de zuidelijke regio Apulië wordt op verzoek van de lokale overheid in de rode zone geplaatst.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De vorige Italiaanse regering van premier Giuseppe Conte had Italië ingedeeld in kleurenzones. Wit betekent geen of nauwelijks problemen en dat is nu enkel geldig op het autonome eiland Sardinië. In mate van aantal besmettingen gaat het dan van gele over oranje naar rode zones met telkens andere maatregelen. 

In die rode zones blijven scholen en niet-essentiële winkels dicht, net als restaurants en bars, met uitzondering van afhaalmaaltijden. Mensen mogen enkel met twee bij andere thuis op bezoek gaan en ze mogen hun regio niet verlaten. Boven die algemene maatregelen kunnen de regionale overheden nog strengere bepalingen opleggen.

Draghi wil aantal vaccinaties verdrievoudigen

Premier Draghi blijft niet bij de pakken zitten. Zo zei hij eerder op de dag dat er in Italië nu dagelijks 170.000 mensen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Draghi wil dat op korte termijn optrekken tot drie keer zo veel. 

Hij blijft overigens het vertrouwen behouden in het vaccin van de Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca dat ontwikkeld is in samenwerking met de Britse universiteit van Oxford. Volgens Draghi zijn er geen aanwijzingen dat de negatieve effecten en enkele overlijdens van mensen die met dat vaccin ingeënt waren, te wijten zijn aan het vaccin. Denemarken, Noorwegen, IJsland, Bulgarije en Thailand hebben daarom de toediening van dat vaccin van AstraZeneca voorlopig opgeschort. Italië zal dat dus voorlopig niet doen, evenmin als ons land overigens. 

Meest gelezen