Jan Jambon over zomerfestivals: "Beslissing uitstellen om negatieve beslissing te vermijden"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de resultaten van een testevent in april afwachten om een beslissing te nemen over het al dan niet laten doorgaan van zomerfestivals. "Niemand kan voorspellen hoe het virus evolueert. We willen de eventsector zo snel mogelijk duidelijkheid geven, maar om een negatieve beslissing te vermijden, stellen we de beslissing uit", zegt Jambon in "Terzake".

De beslissing over het al dan niet laten doorgaan van zomerfestivals wordt enkele weken uitgesteld. De voorbije maanden werd aangekondigd dat er midden maart een definitieve beslissing zou worden genomen over festivals en andere events, maar minister-president Jan Jambon wil nu de resultaten van een testevent midden april afwachten.

"De festivalorganisatoren zeggen me dat ze nog even kunnen wachten op een advies. We willen een negatieve beslissing vermijden, daarom stellen we de beslissing uit. Over enkele weken zullen we meer weten. Daarom nemen we vandaag nog geen beslissing", zegt Jambon in "Terzake".

"We krijgen de Nederlandse testresultaten volgende week door. Wij plannen een testevent met meer volk, met duizend mensen in Hasselt in april. Dat zal nieuwe inzichten opleveren en die gaan we ook delen met de Nederlanders."

Jambon besluit met een hoopvolle boodschap: "Er zal komende zomer zeker iets mogelijk zijn, maar laat ons daar niet op vooruitlopen."

Bekijk het gesprek met Jan Jambon uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

De voorzitter van CD&V Joachim Coens hoopt eveneens dat er events georganiseerd zullen kunnen worden deze zomer. "Muziek en cultuur, men verlangt daarnaar. In de Vlaamse regering hebben we beslist om in april een testcase te organiseren om te bekijken hoe we komende zomer bepaalde dingen te kunnen toelaten. Dat is iets waar we al lang voor pleiten."

Viroloog Steven Van Gucht tempert de verwachtingen. "Kleinere evenementen buiten zullen zeker kunnen doorgaan, maar echte massa-evenementen zie ik nog niet gebeuren", reageert Steven Van Gucht.

Bekijk de reactie van Joachim Coens en Steven Van Gucht uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen