Pairi Daiza

Liveblog - Besmettingen stijgen weer, "maar Belgische situatie is al bij al stabiel, in sommige landen al vierde golf"

De schommelbeweging van de coronacijfers in ons land zet zich verder: het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt wat forser, met 6 procent nu. Toch zien we nu wel weer de besmettingen voorzichtig de hoogte in gaan. En dat heeft, zo zegt viroloog Steven Van Gucht, vooral te maken met het stijgende aantal besmettingen bij jonge kinderen. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jan Jambon over zomerfestivals: "Beslissing uitstellen om negatieve beslissing te vermijden"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de resultaten van een testevent in april afwachten om een beslissing te nemen over het al dan niet laten doorgaan van zomerfestivals. "Niemand kan voorspellen hoe het virus evolueert. We willen de eventsector zo snel mogelijk duidelijkheid geven, maar om een negatieve beslissing te vermijden, stellen we de beslissing uit", zegt Jambon in "Terzake".

Lees het volledige artikel hier:

Besmettingen stijgen weer, "maar Belgische situatie is al bij al stabiel, in sommige Europese landen al derde of vierde golf"

Voor een verklaring voor de stijging in het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen kijkt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht onder meer naar de toename van het aantal besmettingen bij kinderen onder de 10 jaar. Meer dan 80 procent van de stijging valt daardoor te verklaren. "Er wordt nu ook een pak meer getest bij kinderen, door de hervatting van de lessen na de krokusvakantie", legt Van Gucht uit.

"Het is wel belangrijk te vermelden dat het aantal besmettingen per 100.000 kinderen nog altijd een stuk lager blijft dan bij oudere leeftijden", nuanceert Van Gucht. De besmettingsgraad is het hoogst bij de tieners, twintigers en dertigers. 

Tsjechië kent zelfs een vierde golf

Van Gucht ziet een lichte afname van het aantal uitbraken op scholen, maar een stijging in de uitbraken in bedrijven. "Het gaat dan meestal over sectoren waar telewerken moeilijk is, zoals de voeding- en vleesverwerkende sector, de bouw, de zorg en de reinigingsdiensten."

Ondanks de wat schommelende coronacijfers doet ons land het nog vrij goed, vergeleken met andere Europese landen, vindt Van Gucht. "Tsjechië kent zelfs een vierde golf. Een derde golf zet zich in in landen als Estland, Hongarije, Servië en Polen. Ook in Italië en Frankrijk stijgen de cijfers." Ons land heeft zelfs al Franse ziekenhuispatiënten overgenomen.

"De Belgische situatie blijft dan nog relatief stabiel. Het illustreert dat de opvolging van de maatregelen in de komende winterweken nog heel belangrijk zal blijven."

Herbekijk hier vanaf de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano over de coronacijfers: 

1 jaar corona: meer dan 200.000 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld

Sinds het invoeren van de coronamaatregelen in maart vorig jaar, hebben de politiediensten in ons land 200.615 mensen betrapt op inbreuken op de coronamaatrelen. 21.085 onder hen waren minderjarig. Dat blijkt uit cijfers (tot maart 2021) van het Openbaar Ministerie.

Aan 109.784 verdachten (62 procent) werd een minnelijke schikking voorgesteld. 59.210 (54 procent) heeft die intussen ook betaald.
In de andere gevallen werden de verdachten gedagvaard, wat betekent dat ze voor de rechter moesten verschijnen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het geval van recidive of als ze een minnelijke schikking weigerden.

Van 29.089 verdachten (16 procent)  werd het dossier uiteindelijk zonder gevolg geklasseerd omdat er onvoldoende bewijzen waren of er geen sprake was van een misdrijf.

Nu al meer dan 90.000 doden door corona in Frankrijk

Sinds het begin van de epidemie van het coronavirus zijn er in Frankrijk nu al meer dan 90.000 mensen overleden. Iets meer dan 64.000 mensen overleden in het ziekenhuis, de meeste anderen in woonzorgcentra. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt nog altijd toe en er liggen nu iets meer dan 4.000 mensen op de intensieve afdeling. 

Het is voor het eerst sinds eind november dat die drempel wordt overschreden. In totaal liggen er nu bij onze zuiderburen nu iets minder dan 25.000 coronapatiënten in het ziekenhuis.

In Frankrijk zijn nu al 4,8 miljoen mensen voor de eerste gevaccineerd tegen het virus. Iets minder dan de helft daarvan heeft ook een tweede vaccin gekregen en zou dus beschermd moeten zijn. De vaccinaties in Frankrijk zijn eind december begonnen. 

Uitbraak in Vilvoordse technische school: 370 leerlingen en leerkrachten in quarantaine

In de Vilvoordse school Technov heeft een uitbraak van het coronavirus plaatsgevonden. Er zijn meerdere besmettingen bij leerkrachten en leerlingen vastgesteld, alle 370 leerlingen en leerkrachten gaan in quarantaine. Het gaat om de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus.

Vrijdagnamiddag is de Vilvoordse crisiscel samengekomen om de situatie in Technov te bespreken. Eerder deze week raakte bekend dat een leerkracht besmet was geraakt. In de loop van de week werd al grotendeels afstandsonderwijs georganiseerd. Op basis van de eerste testresultaten bij een ruime groep leerlingen werden bijkomende maatregelen genomen door de crisiscel, en gaan alle leerlingen dus in quarantaine.

Een mobiel testteam van UZ Leuven komt morgen/zaterdag ter plaatse om alle leerlingen en leerkrachten te testen. De ouders en leerlingen worden op dit moment op de hoogte gebracht.

Nieuwe lockdown in Italië

Vanaf volgende maandag tot 6 april valt het grootste deel van Italië opnieuw onder erg strenge coronamaatregelen. Dat heeft de Italiaanse regering beslist. Volgens premier Mario Draghi kampt het land met een nieuwe grote golf van besmettingen. Deze week is de kaap van de 100.000 doden overschreden en ook de meest recente cijfers geven een stijgend aantal besmettingen en slachtoffers aan.

Lees hier meer:

Professor Jan De Maeseneer: "Geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat vaccin bloedklonters veroorzaakt"

Professor Huisartsengeneeskunde en lid van de werkgroep vaccinatie Jan De Maeseneer heeft in "Het Journaal" nogmaals herhaald dat er geen enkele reden is om angst te hebben voor een vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca. Enkele landen kondigden gisteren aan dat AstraZeneca voorlopig on hold wordt gezet omdat een aantal gevaccineerden te maken kreeg met bloedklonters.

"De ongerustheid is begrijpelijk, want mensen horen die informatie en stellen zich vragen over wat dat betekent voor hun situatie. Men heeft vastgesteld dat er veel minder bloedklonter voorkomen bij mensen die gevaccineerd zijn dan in vergelijkbare populaties die men niet heeft ingeënt. Dat is een feit dat ons gerust moet stellen. Er is geen enkele aanwijzing dat er een verband is met de inenting van het vaccin", aldus De Maeseneer.

Ook zwangere vrouwen laten zich best vaccineren volgens de professor. "Op die manier kunnen ze hun zwangerschap goed beschermen. We kunnen vanuit de gerustheid dat we alles wetenschappelijk onder controle hebben de mensen geruststellen."

Bekijk het gesprek met professor De Maeseneer uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Vaccinatiebewijs zal enkel gelden voor Europees goedgekeurde vaccins

Het digitale vaccinatiebewijs zal niet gelden voor het Russische coronavaccin Sputnik V of het Chinese Sinopharm. Dat heeft Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson vrijdag gezegd. 

Wie van het certificaat gebruik wil maken om bijvoorbeeld te reizen en daarom wil kunnen aantonen dat hij of zij gevaccineerd is tegen COVID-19, moet een door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) goedgekeurd coronavaccin toegediend krijgen.

Volgende week woensdag stelt de Europese Commissie voor hoe zij vorm wil geven aan het vaccinatiecertificaat, of - zoals de Commissie het noemt - de "digitale groene pas". Het woord vaccinatiepaspoort wordt in Europese kringen niet gebruikt. In een gesprek met enkele journalisten lichtte commissaris Johansson alvast een tipje van de sluier.

WHO: "Geen enkele reden om AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag gezegd dat er "geen enkele reden is om het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken". Die boodschap komt er nadat verschillende Europese landen als voorzorgsmaatregel stopten met het toedienen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

"We moeten het AstraZeneca-vaccin blijven gebruiken, want er is geen enkele reden om dat niet te doen", zei Margaret Harris, een woordvoerder van het WHO op een persconferentie van de Verenigde Naties in Genève.

Donderdag benadrukte ook het Europese geneesmiddelenbureau EMA dat er voorlopig geen aanwijzing is dat de gezondheidsproblemen waarvan sprake in Denemarken door het vaccin werden veroorzaakt. "De veiligheidscommissie van het EMA vindt dat de voordelen nog steeds de risico's overschrijden en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt", zo klinkt het.

Zowat 133.000 vaccins gepland voor week van 22 maart meldt Agentschap Zorg en Gezondheid

Op de wekelijkse persconferentie van het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag is bevestigd dat er volgende week een kleine 140.000 vaccins zullen worden toegediend. 

Een cijfer dat de week nadien, met iets meer dan 130.000 vaccins, ongeveer gelijk blijft. Uit een steekproef die het agentschap liet uitvoeren, blijkt bovendien dat de impact van de eventuele problemen met het AstraZeneca-vaccin in Denemarken in ons land beperkt blijft. De verminderde leveringen van de Brits-Zweedse farmaceut zullen pas een invloed hebben op het vaccinatieschema voor eind april en begin mei.

Volgende week zullen in totaal 139.846 spuitjes worden gezet. Een 40.000-tal zijn tweede dosissen voor bewoners en personeel van woonzorgcentra, ziekenhuispersoneel en collectieve zorgvoorzieningen. De overige 100.000 worden in de vaccinatiecentra toegediend aan personen uit de eerstelijnszorg, 65-plussers en mensen uit serviceflats. 

Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Agentschap, heeft het over "de zwaarste periode voor de vaccinatiecentra", omdat enerzijds de complexiteit van de oefening toeneemt, terwijl anderzijds nog niet alle centra alle processen helemaal onder de knie hebben.

Meest gelezen