Archieffoto van een schoolbezoek in het kader van herinneringseducatie.

Militair museum verdwijnt uit Brasschaat: "De grote verliezers zijn de vrijwilligers en bezoekers"

Het militair Gunfire Museum verdwijnt uit Brasschaat. De loodsen aan het militair vliegveld in Brasschaat, waar het museum gevestigd is, zijn toe aan een dringende onderhoudsbeurt. De collectie verhuist daarom in 2024 naar een gloednieuw museum in Ieper. Het nieuws valt de Brasschaatse vrijwilligers zwaar. "We zien onze passie verdwijnen. We gaan het museum allemaal hard missen", zegt conservator Rik Brulez.

Het Gunfire Museum in Brasschaat bestaat uit oude legervoertuigen, artillerie en vliegtuigen. Het is al 7 jaar gevestigd in enkele loodsen aan het militair vliegveld, maar die zijn dringend aan onderhoud toe. In plaats van de loodsen op te knappen, verdwijnt het museum nu uit Brasschaat en verhuist de collectie naar een nieuw museum in Ieper. Enkele stukken uit de collectie die geen plaats krijgen in Ieper, zullen verhuizen naar Bastogne.

Het museum in Brasschaat wordt geleid door 40 vrijwilligers, meestal gepensioneerd legerpersoneel. Conservator en gepensioneerd officier Rik Brulez reageert ontgoocheld: "Er is al jaren sprake van dat onderhoud en men had ons altijd beloofd er iets aan te doen. Van uitstel komt nu afstel. Het is hard om iets te zien verdwijnen dat met hart en ziel door vele mensen gedragen wordt." 

Het is hard om iets te zien verdwijnen dat met hart en ziel door velen gedragen wordt

Conservator Rik Brulez

"De grote verliezers zijn de vrijwilligers, die hun passie, hun favoriete stukken uit de collectie en de bezoekers met pijn in het hart moeten missen", gaat Brulez verder. "Maar ook de bezoekers zelf verliezen een toeristische attractie in Brasschaat. We gaan het allemaal missen."

De vrijwilligers in Brasschaat hopen nu dat er toch nog een deel van de collectie achterblijft in Brasschaat, want de kans is klein dat zij mee verhuizen naar Ieper. "We wachten af en hopen op het beste", besluit Brulez. 

Meest gelezen