Na nieuws AstraZeneca: dubbel zoveel afzeggingen in Spoor Oost, andere centra in Antwerpen blijven volgeboekt

In bijna alle vaccinatiecentra in de provincie Antwerpen blijven de agenda's volgeboekt na berichten uit het buitenland over bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Er komen wel meer vragen binnen in de callcentra, maar die leiden niet tot meer afzeggingen. Enkel in het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen zijn er al zo'n 30 afzeggingen voor maandag, dubbel zoveel als anders. "Het heeft nochtans geen zin om je vaccinatie uit te stellen", zegt spoedarts Jan Stroobants bij Radio 2 Antwerpen. "Bij een volgende ronde krijg je mogelijk opnieuw AstraZeneca aangeboden, je kan niet zomaar kiezen."

De meeste vaccinatiecentra in de provincie Antwerpen kregen gisteren meteen meer telefoontjes met vragen over het vaccin van AstraZeneca. "We vreesden zelfs even dat de vaccinaties zouden stilvallen na het nieuws dat Denemarken het vaccin voorlopig niet meer gaat gebruiken", zegt Leen Lejon van de vaccinatiecentra in Willebroek en Puurs-Sint-Amands. "De vrees bleek ongegrond, want voorlopig zien we weinig afzeggingen."

Het nieuws van AstraZeneca was hier elk uur te horen op de radio in de wachtkamer, maar er zijn geen mensen die daardoor hun vaccin geweigerd hebben

dokter Stefan Teughels, vaccinatiecentrum Grobbendonk

"We waren hier gisterenmiddag volop aan het vaccineren met AstraZeneca toen het nieuws op de radio kwam, en die stond hier op in de wachtkamer", zegt dokter Stefan Teughels van het vaccinatiecentrum in Grobbendonk bij Radio 2 Antwerpen. "Het heeft de mensen niet afgeschrikt, ze hebben hun vaccin niet geweigerd. We hebben hen de wetenschappelijk informatie gegeven voor ons land, en gezegd dat er geen bewijzen zijn dat je bijvoorbeeld bloedklonters krijgt van het vaccin." 

Ook in Turnhout blijven alle tijdssloten om te vaccineren voorlopig ingevuld. "We hebben hier de voorbije weken vooral met AstraZeneneca gevaccineerd en we hebben er nog geen enkel probleem mee gehad", klinkt het daar.

Dubbel zoveel afzeggingen Spoor Oost

Enkel in het vaccinatiedorp in Spoor Oost zijn er wel meer afzeggingen. "Vandaag vaccineren we niet, maar voor maandag zijn er al zo'n 30 afzeggingen, dubbel zo veel als normaal", zegt spoedarts Jan Stroobants. "Mogelijk komen er in het weekend nog meer afzeggingen bij. We weten natuurlijk niet zeker of dat door het nieuws van AstraZeneca is, de mensen geven er geen reden bij."

Het heeft geen zin om je vaccinatie nu te weigeren in de hoop dat je volgende keer een ander vaccin zal krijgen.

spoedarts Jan Stroobants

Volgens Stroobants heeft het weinig zin om je vaccinatie nu te weigeren in de hoop dat je volgende keer een ander vaccin zal krijgen. "Je bent sowieso voor 30 dagen gekoppeld aan het vaccin dat op je uitnodiging staat, en als je daarna een nieuwe uitnodiging krijgt, bestaat de kans dat het opnieuw AstraZeneca is." 

"Je kan niet kiezen. Het heeft dus geen zin om je vaccinatie uit te stellen, de kans is bovendien veel groter dat je negatieve gevolgen gaat ondervinden van een coronabesmetting dan van het vaccin."

Meest gelezen