Geert De Neve en Frank Raeman

Vliegtuigwrakstukken uit WOII verhuizen van Aalter naar Italië: “Maar twee zulke modellen over in de wereld"

Italiaanse oorlogsspecialisten zijn in Aalter wrakstukken van een oud oorlogsvliegtuig komen ophalen. Die lagen al jaren in de schuur van verzamelaar Geert De Neve. Met de wrakstukken van 80 jaar oud gaan ze de Fiat G50 uit 1941  nabouwen. “Een Italiaanse firma gespecialiseerd in restauratie, wil die vliegtuigstukken voor haar collectie", zegt verzamelaar Geert De Neve.

De wrakstukkencollectie van Geert De Neve uit Aalter gaat over in Italiaanse handen. Het gaat om de eerste metalen ééndekker van de Italiaanse luchtmacht, Fiat G-50. Die werd onder andere gebruikt in de slag om Engeland. Op 13 februari 1941 was het vliegtuig neergestort op de grens van Sijsele met Assebroek. De Italiaanse piloot Mario Roncali steeg vanop het oorlogsvliegveld in Maldegem op om een vijandig toestel tegen te houden. Het is niet duidelijk waarom het vliegtuig neerstortte. Duitsers hebben nadien het lichaam van piloot Roncali en driekwart van het gecrashte toestel meegenomen. “Grote delen van het vliegtuig hebben daar dus jaren onder de grond gezeten."

Fiat G-50
Radio 2

Jaren geleden haalde een West-Vlaamse landbouwer delen van de motor, schroef, landingsgestel en de vleugels uit de grond. Geert De Neve uit Aalter is geïnteresseerd in het oorlogsverleden, en zo kwamen de onderdelen bij hem terecht. In zijn schuur lagen de stukken  van het oude oorlogsvliegtuig jaren gewoon te roesten. “In de jaren 80 zijn sommige stukken gevonden, waarvan de motor en de propeller (= luchtschroef), die zijn dus niet in mijn bezit gekomen. Maar ik heb wel het skelet van het vliegtuig en het landingsgestel, dat gaat over een 600-700 kilogram."

Verzamelaar kwam in contact met oorlogskenner

Het is pas sinds hij in contact kwam met oorlogskenner Frank Raeman - een oud-Maldegemnaar die nu in Zomergem-Beke woont - dat er iets met die oude brokstukken kan gebeuren. “Een Italiaanse firma gespecialiseerd in restauratie, wil die vliegtuigstukken nu voor haar collectie. Ze willen daar 3D-prints van maken. Die firma is van Italië naar Aalter gekomen om die stukken op te halen. Voor mij was dat een eer, om als verzamelaar aan zo een project te kunnen meewerken."

Voor mij was dat een eer, om als verzamelaar aan zo een project te kunnen meewerken.

Geert De Neve verzamelaar

De vliegtuigonderdelen zijn nu voor 10.000 euro verkocht. In Servië staat er nog één toestel Fiat G-50 en het tweede zal nu in Italië gerestaureerd worden.  “Over twee jaar is er in Rome een tentoonstelling van de Fiat G-50. Dat wordt een blikvanger in de tentoonstelling in Rome”, besluit De Neve. 

kasto80

Meest gelezen