De raadkamer besliste vanmorgen om deze opgepakte advocaat alvast verder aan te houden

Elf mensen in federaal dossier van "operatie Sky" blijven aangehouden, ook drugsagent en advocaat blijven in de cel

In het federale onderzoek naar Sky ECC blijven 11 mensen aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Mechelen beslist. De onderzoeksrechter in Antwerpen besliste vandaag ook dat de drugsagent die werd opgepakt in de nasleep van de operatie blijft aangehouden. Vanmorgen besliste de raadkamer in Antwerpen ook om de aanhouding van een van de twee opgepakte advocaten te verlengen. 

Eerder deze week besloot de Mechelse onderzoeksrechter 17 verdachten in het federale dossier rond "operatie Sky" aan te houden. Het gaat om verdachten in het dossier rond de verkoop van de cryptotelefoons van Sky ECC, die de politie kon hacken. Vandaag verschenen de 17 verdachten voor de raadkamer, die moest beslissen over hun verdere aanhouding. 

De raadkamer besloot vanavond om 11 van die 17 alvast verder aan te houden. 9 van hen moeten ook daadwerkelijk in de cel blijven, 2 mogen naar huis met een enkelband. 6 andere mensen die werden aangehouden door de onderzoeksrechter kregen uitstel van de raadkamer, hun advocaten zullen volgende vrijdag voor hen pleiten. 

Opsporingsbericht

Heel wat van de advocaten die optreden voor de 17 aangehouden personen, storen zich ondertussen aan het opsporingsbericht van de federale politie. Daarin wordt gezegd dat in het kader van het onderzoek alle berichten van Belgische Sky ECC-gebruikers werden onderschept.

Aan mensen die niets met het onderzoek te maken hebben, vraagt de politie zich te melden. Heel wat advocaten van de 17 aangehouden mensen stelden zich vandaag de vraag of het wel wettelijk is om het verzamelen van de versleutelde berichten op die manier aan te pakken. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Advocaat blijft in cel

Tijdens die gigantische "operatie Sky" werden dinsdag ook twee advocaten opgepakt (en later aangehouden). Bij hen werden twaalf telefoons gevonden, waaronder versleutelde telefoons, en aanzienlijke sommen cash, zo zei het parket deze week.

De raadkamer heeft vanochtend de aanhouding van één van de twee advocaten bevestigd. Hij blijft dus in de cel. “Op dit ogenblik is hij uitsluitend in verdenking gesteld voor deelname aan een criminele organisatie”, zegt meester Luc Delbrouk, die de aangehouden advocaat verdedigt.

Wat is "operatie Sky"?

Bij operatie Sky werden dinsdag 48 personen opgepakt. De actie kwam er nadat de politie kon meelezen in versleutelde Sky ECC-telefoons waarmee de vermoedelijke criminelen communiceerden. 28 mensen werden opgepakt in het dossier van het federaal parket, dat zich specifiek richt tegen het bedrijf Sky ECC en de verkopers en verdelers van de cryptofoons. 17 van die 28 werden aangehouden door de onderzoeksrechter. Voor 11 van hen verlengde de raadkamer vandaag alvast de aanhouding.

20 van de 48 mensen werden dinsdag opgepakt in dossiers op basis van wat er in die onderschepte berichten precies te lezen viel. Die verdachten werden doorgestuurd naar de parketten van onder meer Antwerpen, Limburg, Charleroi, Luik en Oost-Vlaanderen. In Antwerpen zijn er zo al 8 dossiers opgestart, waarin onder meer 2 opgepakte advocaten werden aangehouden. De raadkamer besliste vanmiddag om alvast een van hen in de cel te houden. In een ander van die 8 dossiers werd vanmiddag een politieagent aangehouden.

Tussen de massa onderschepte Sky-berichten zouden ook berichten van de aangehouden advocaat zijn. "Men heeft een aantal gesprekken kunnen decoderen. En die worden toegewezen aan mijn cliënt”, zegt meester Delbrouk. Hij klaagt erover dat hij geen inzage heeft in het Mechelse dossier, waaruit dat moet blijken. 

Men doet een aantal aannames die we betwisten

Advocaat Luk Delbrouk

“Wij krijgen enkel een proces-verbaal en een aantal berichten die aan hem worden toegewezen. Zelfs de identificatie van de cliënt als potentieel diegene die de berichten heeft verstuurd, wordt op dit ogenblik nog altijd niet verduidelijkt in het dossier. Dus men doet een aantal aannames die we hebben betwist.” Volgens Delbrouk zijn er onvoldoende aanwijzingen die op de schuld van zijn cliënt kunnen wijzen. 

Ook drugsspeurder aangehouden

In de nasleep van "operatie Sky"- de "grootste politieactie ooit" - pakten speurders gisteren twee Antwerpse agenten op. Het ging om een koppel. De politie deed zowat de hele dag huiszoekingen, zowel op hun privéadres als werkplek. De vrouw werd vrijgelaten. 

De man - die hoofdinspecteur is bij het drugsteam in Antwerpen en er als speurder werkt - werd vanmiddag voorgeleid en verhoord door de onderzoeksrechter. Die besloot om hem voorlopig aan te houden. De agent moet dus in de cel blijven. Woensdag verschijnt de man voor de raadkamer die over zijn verdere aanhouding moet beslissen. Het parket van Antwerpen geeft op dit moment geen verdere informatie over het specifieke dossier.

Meest gelezen