AFP or licensors

Rusland wil gevangenen sterk vervuilde regio in Noordpoolgebied laten schoonmaken

Rusland onderzoekt of het gedetineerden kan inzetten om te helpen bij de schoonmaak van het Noordpoolgebied. Grote delen van dat gebied zijn ernstig vervuild door industriële ongevallen. Met name de regio rond Norilsk werd vorig jaar zwaar getroffen toen meer dan 20.000 ton brandstof in rivieren terechtkwam. Het mijnbedrijf dat verantwoordelijk was voor de ecologische ramp moet een boete van 2 miljard dollar betalen, de hoogste boete voor milieuschade ooit in Rusland.

De Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) bekijkt de mogelijkheid om veroordeelden in te zetten voor het opruimen van vervuiling in de Arctische gebieden. Dat liet het hoofd van de dienst, Alexander Kalachnikov, weten tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van het Russische gevangeniswezen. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Het idee was eind vorig jaar ook al eens geopperd door de Russische overheid op een Arctisch Forum in Sint-Petersburg. "Organisaties die het Noordpoolgebied schoonmaken, worden uitgenodigd voor een wederzijdse voordelige samenwerking met het FSIN om gevangenen voor dergelijk werk aan te trekken", verklaarde het FSIN toen.

Of er voor de gevangenen voordelen of stimulansen aan het plan verbonden zijn, zoals strafvermindering of hogere vergoedingen dan degene die momenteel in strafkolonies worden betaald, werd niet gespecifieerd.

Norilsk

Volgens het FSIN heeft Norilsk, de noordelijkste stad van Siberië, een overeenkomst gesloten. De regio rond Norilsk is een van de meest vervuilde ter wereld. Het gebied is zwaar verontreinigd door de mijnactiviteit van het mijnbouwconcern Nornikkel. 

Dat bedrijf was ook verantwoordelijk voor een grote ecologische ramp vorig jaar, toen 21.000 ton diesel uit de tank van een warmtekrachtcentrale terechtkwam in verschillende rivieren.

Nornikkel heeft daarvoor nu een boete van 2 miljard dollar (1,67 miljard euro) betaald, maakte het bedrijf eerder deze week bekend. Het gaat om de hoogste boete ooit in Rusland voor milieuschade. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat het geld van de boete zal worden geïnvesteerd om de ecologische omstandigheden in de regio te verbeteren.

Meest gelezen