Spaanse politie onderschept zelfgemaakte "drugsduikboot"

In Málaga, aan de Costa del Sol, heeft de Spaanse politie een zelfgemaakte duikboot gevonden die door drugssmokkelaars zou worden gebruikt. De "drugsduikboot" is onderschept nog voor hij in gebruik kon worden genomen. 

Negen meter lang en drie meter breed is de zelfgemaakte onderzeeër. Hij is opgetrokken uit vezelplaat en multiplex, lichtblauw geschilderd, en heeft drie patrijspoorten. 

De politie vond de duikboot toen hij afgewerkt werd. Dat gebeurde tijdens een internationale antidrugsactie waarbij politiediensten uit nog vijf landen en de Europese politiedienst Europol betrokken waren.   

(lees door onder de foto)

"De boot heeft nooit gevaren", zegt Rafael Perez, hoofd van de Spaanse politie. "We denken dat het de bedoeling was dat hij op volle zee een moederschip zou ontmoeten om drugs, vermoedelijk cocaïne, aan boord te nemen". In de duikboot kon een vracht van meer dan 2 ton worden vervoerd.

De Spaanse politiechef vergelijkt de structuur van de duikboot met een ijsberg. "Alleen de top is te zien vanuit een ander schip of een helikopter". Gelijkaardige "drugsduikboten" werden al aangetroffen in de Atlantische Oceaan, vooral voor de kust van Midden- en Zuid-Amerika. Ze liggen laag in het water zodat ze moeilijk kunnen worden gedetecteerd, maar kunnen zelden helemaal onder water.

Meest gelezen