Vlaamse regering laat 1.000 jongeren feesten op testevent in Hasselt: "Kan sleutel zijn voor zomer vol plezier"

Vlaanderen wil in de tweede helft van april in Hasselt een veilig testevenement voor 1.000 studenten en andere jongeren organiseren. Dat hebben de Vlaamse ministers Zuhal Demir, Jan Jambon en Ben Weyts (allen N-VA) aangekondigd. De test moet duidelijk maken onder welke voorwaarden in de zomer festivals en andere events kunnen worden georganiseerd. 

De Vlaamse regering haalde de mosterd in Nederland waar al soortgelijke testevenementen zijn georganiseerd. Daarop hebben de ministers samen met de  evenementensector en virologen van de UA en de UHasselt een concept uitgewerkt voor een evenement in de Grenslandhallen (Park H) in Hasselt. Alleen de federale ethische commissie moet haar goedkeuring nog geven.

In Vlaanderen krijgen jaarlijks 280 festivals meer dan 5 miljoen bezoekers over de vloer. De sector boekt daarmee een omzet van 1 miljard euro. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir wil daarom alles wat deze zomer veilig kan doorgaan, een kans geven. “Of we dat nu willen of niet, sneltesten en zelftesten zullen een cruciale rol spelen wanneer er opnieuw gefeest wordt. Uiteraard moeten deze dan wel bruikbaar en betrouwbaar zijn. Net daarom zijn testevents cruciaal. Zij kunnen de sleutel zijn tot een zomer vol plezier,” zegt Demir. 

Ook perspectief geven aan studenten

En net als de festivalsector vragen ook de 270.000 Vlaamse studenten positieve perspectieven. Daarom wil minister van Onderwijs Ben Weyts dat ook zij iets hebben om naar uit te kijken. “Studenten gaan al lang gebukt onder zowat het strengste coronaregime. We willen hen dus de allereerste kans bieden om te genieten van een optreden,” zegt Weyts. 

Het testevent in Hasselt zal in kaart brengen hoe bruikbaar en betrouwbaar sneltesten en zelftesten zijn. De Vlaamse regering wil het evenement laten plaatsvinden in de tweede helft van april. Samen met de Universiteit Hasselt, de Universiteit Antwerpen en Roche, producent van testen, bereidt de festivalsector momenteel de organisatie op de site van de Hasseltse Grenslandhallen (Park H) voor. Die organisatie wordt ondersteund door EventFlanders. 

Drie verschillende testen

De dag van het evenement zullen de deelnemers drie verschillende testen moeten ondergaan:  een klassieke PCR-test, een klassieke antigeentest, en een zelftest. Tijdens het evenement zelf kunnen de aanwezigen genieten van een echte concertervaring, mét dansen en zingen en zonder mondmaskers of social distancing. Na het event wordt aan alle deelnemers gevraagd om een quarantaineperiode van een week te respecteren, tot ze een opvolgtest ondergaan.  

Afgelopen weekend werd er ook een groot testevent gehouden in de Ziggo Dome, een bekende concertzaal in de Nederlandse stad Amsterdam. 1.300 mensen gingen er - in bubbels van 250 - uit de bol. Bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen