ADJ Pieter DE WIN ADJ Filip WOUTERS

Vrijwilligerswerking De Roma ligt al 1 jaar stil: "Ons sociaal leven valt weg"

Sinds 12 maart 2020 liggen alle activiteiten stil in cultuurtempel De Roma in Borgerhout. Ook voor de vele vrijwilligers achter de schermen is het een moeilijk jaar. "Wij hebben deze zaal mee gerenoveerd. Wij zijn één grote familie", zegt vrijwilliger Frank Mahieu op Radio 2 Antwerpen.

"Het afgelopen jaar heeft er ingehakt", vertelt Frank Mahieu in "Start Je Dag".  "Sinds 2003 ben ik vrijwilliger voor De Roma in Borgerhout . We hebben de oude bioscoopzaal toen met een honderdtal buurtbewoners gerestaureerd en gered. Van die groep zijn er nog altijd tientallen mensen actief achter de schermen. Wij zeggen vaak: deze zaal is van ons. Koken voor artiesten, de vestiare of bar bemannen, tickets controleren. Ik heb het allemaal graag gedaan tot exact één jaar geleden. Toen viel alles stil."

Sociaal leven valt weg

Naar eigen zeggen had Frank jarenlang een affaire met De Roma. Sinds zijn pensionering is hij ermee getrouwd. "Het afgelopen jaar was voor veel vrijwilligers heel moeilijk. De Roma is meer dan een engagement. Het is ons sociaal leven, onze vriendenkring. Zeker voor singles is het wegvallen van alle optredens en activiteiten een zware klap", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

De geest van verbondenheid bij De Roma is ook tijdens de lockdown blijven bestaan
Frank Mahieu

Mahieu denkt ook regelmatig aan de vaste medewerkers van De Roma. "Voor hen is deze periode een ramp.  Daarom hebben we hen als vrijwilligers op hun laatste werkdag chocolaatjes cadeau gedaan. Er zat een kaartje bij met de boodschap: het komt allemaal goed. Die geest van verbondenheid die we allemaal al voelden, is ook tijdens de lockdown blijven bestaan. En wees maar zeker: alle vrijwilligers staan te trappelen om er opnieuw in te vliegen als het weer mag in De Roma."

Meest gelezen