De gesloten jeugdinstelling in Everberg

Drie minderjarigen in moordzaak Beveren blijven in gesloten jeugdinstelling: wie verblijft er en hoe ziet een dag eruit?

De drie minderjarige verdachten in de moord op David in Beveren blijven alvast een maand opgesloten in de jeugdinstelling in Everberg. Dat hebben de jeugdrechters vandaag beslist. Maar hoe werkt zo een instelling precies? En hoe ziet een dag er daar uit? "De wereld vandaag" op Radio 1 kon heel uitzonderlijk spreken met de verantwoordelijke van de trajectbegeleiders in de instelling van Everberg. 

Afgelopen weekend werd de homoseksuele David dood teruggevonden in een park in Beveren. Hij was met geweld om het leven gebracht. Of David gedood is vanwege zijn seksuele geaardheid, of dat het gaat om een uit de hand gelopen overval, is voorlopig niet duidelijk. De drie minderjarigen die zichzelf gingen aangeven in verband met de zaak, zouden de man gelokt hebben via een homo-datingapp.

De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten vanmiddag in ieder geval om de drie minderjarigen een maand langer op te sluiten in "De Grubbe", de gesloten jeugdinstelling in Everberg. 

Maar wat is die instelling precies, wie verblijft daar en hoe ziet een typische dag er daar uit? We leggen de vragen voor aan Davy, de teamverantwoordelijke voor de trajectcoördinatoren in "De Grubbe".  

Wat is "De Grubbe"?

"De Grubbe" is een gesloten jeugdinstelling voor jongens tussen 14 en 18 jaar die in aanraking komen met het gerecht. Het is de jeugdrechter die beslist of ze minderjarigen in bepaalde dossiers wil opsluiten. "Op dit moment zijn er 45 plaatsen. De politie brengt de jongeren na de beslissing van een jeugdrechter naar hier. We zijn er op voorzien dat dat op elke dag van de week kan gebeuren", aldus Davy in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Herbeluister hier het gesprek met Davy, voorafgegaan door een laatste stand van zaken door justitiejournalist Philip Heymans (en lees verder onder de audio):

In "De Grubbe" zijn 5 leefgroepen. "Elke jongere krijgt ook uitleg hoe de instelling werkt, en aan wat hij zich kan verwachten", gaat de teamverantwoordelijke verder. "We willen zo breed mogelijk gaan. We nemen niet het delict van de jongere als uitgangspunt. Ze hebben vooral een serene situatie nodig waarin ze kunnen begrijpen wat er gebeurd is (...) Onze primaire opdracht is vooral om de jongere te observeren om te kijken hoe ze interageren met anderen."

Hoe ziet een dag er daar uit?

"De dagen zijn heel gestructureerd, er is een vast schema", aldus Davy. Er zijn activiteiten met opvoeders in de leefgroep en de jongeren krijgen onderwijs van een intern onderwijsteam dat ook met de school van de jongere contact opneemt. "Het is belangrijk om structuur aan te brengen. Er zijn jongeren die rust vinden in die duidelijkheid."

De jongeren hebben vooral een serene situatie nodig waarin ze kunnen begrijpen wat er is gebeurd

Davy, teamverantwoordelijke in "De Grubbe"

Davy benadrukt in het gesprek dat de jongeren die in Everberg geplaatst worden verdachten zijn in gerechtelijke dossiers. Hij kan niet ingaan op de individuele dossiers van de drie minderjarigen die gelinkt worden aan de dood van David. "Er zijn een aantal criteria vooraleer een jeugdrechter een jongere hier kan plaatsen", aldus de teamverantwoordelijke. Jongeren opsluiten is een van de maatregelen die een jeugdrechter kan nemen.

Wie verblijft er?

Alleen jongens dus, tussen 14 en 18 jaar. Wat de jongeren ten laste wordt gelegd is heel uiteenlopend. "Er is vooral een grote diversiteit aan delicten", aldus Davy. Niet iedereen die er geplaatst wordt, heeft ook zware feiten zoals in Beveren gepleegd. "Maar er zitten wel jongeren voor geweldsdelicten. Jeugdrechters kunnen jongens ook opnieuw plaatsen. Het gebeurt dat de jongeren hervallen."

Er zitten hier jongeren voor geweldsdelicten. En ze kunnen hervallen

Davy, teamverantwoordelijke in "De Grubbe"

"De beeldvorming die wij hier doen is heel belangrijk om op korte tijd een inschatting te maken van wat er goed, minder goed of problematisch verloopt in het leven van die jongere", aldus Davy. De trajectbegeleiders maken een advies over aan de jeugdrechter. "Dat kan inhouden dat de jongere beter opgesloten blijft, maar soms is het advies dat een jongere beter gebaat is bij een behandeling buiten de instelling."

Meest gelezen