Weinig annulaties in Limburg door discussie rond AstraZeneca-vaccin

In Limburg valt het voorlopig nog mee met het aantal afzeggingen in de vaccinatiecentra, nadat Denemarken beslist heeft om het AstraZeneca vaccin tijdelijk niet meer te zetten. Zij willen eerst nagaan of er een verband is tussen het vaccin en mensen die bloedklonters kregen. 

In Beringen, Borgloon en Bilzen merkten ze gisteren en vandaag geen verschil, er komen niet minder mensen opdagen voor hun vaccin. In Hasselt, Maasmechelen, Tongeren en Bree zijn er amper annulaties. “Op de 300 mensen zijn er gisteren 2 niet komen opdagen omdat het een AstraZeneca-vaccin was”, is te horen in Tongeren. “Het is toch belangrijk om mensen er op te wijzen dat er niets mis is met dat vaccin.” 

Veel vragen

In de vaccinatiecentra van Genk en Bree zijn er enkele afzeggingen, maar mensen hebben vooral veel vragen. “In Bree hebben 7 mensen van de 300 afgezegd omdat ze het AstraZeneca-vaccin niet willen krijgen”, zegt dokter Kaat Ieven van eerstelijnszone Kemp en Duin. “Maar in de huisartsenpraktijk staat de telefoon roodgloeiend.” 

Ik weet niet meer wat ik moet geloven
Patiënt Grazia Fichera

Patiënt Grazia Fichera is wel een beetje ongerust: “Ik heb daar toch vragen over. Ik weet niet meer wat we moeten geloven en in welke mate het veilig genoeg is. Ik ben alleenstaande en heb 2 kinderen, dus ik wil toch zeker zijn dat het ok is.” Dokter Kaat Ieven begrijpt die ongerustheid ook wel: “Het is soms moeilijk om te weten hoe het zit. Maar ik ben eigenlijk blij dat de nevenwerkingen zo goed worden opgevolgd. Dat iedereen de veiligheid van het vaccin ter harte neemt. Als het echt onveilig zou zijn, wordt dat meteen van de markt gehaald.”

Bloedklonters komen vaak voor

Bloedklonters komen ook vaak voor. "Per 3 miljoen mensen in België zijn er 21.000 mensen per jaar die een bloedklonter hebben", zegt dokter Ieven. "Dus het is moeilijk om te zeggen dat het toevallig is of dat het door het vaccin komt. Als dat vaker voorkomt na het vaccin, dan gaan ze zeker alarm slaan, maar uit studies is dat nooit gebleken.” Dat stelt Grazia gerust.

Meest gelezen