Wellicht een trambus in plaats van een sneltram tussen Hasselt en Pelt

Er komt hoogstwaarschijnlijk geen sneltram van Hasselt naar Pelt. Tijdens het overleg over de Noord-Zuidverbinding is gebleken dat eerder voor een trambus zal gekozen worden. Die zou meer voordelen bieden en tegelijk zouden zo grote problemen in de buurt van Hasselt opgelost worden.

Uit een kosten-baten analyse blijkt dat een sneltram wel meer reizigers kan vervoeren, maar dat die in Hasselt duur wordt omdat dan een nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal moet aangelegd worden. Bovendien heeft een trambus iets minder ruimte nodig dan een sneltram en kan die ook sneller gerealiseerd worden. "De trambus kwam dus beter uit de analyse", zo bevestigt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) een bericht in Het Belang van Limburg. "Mij maakt het  niet echt uit welk vervoersmiddel nu effectief wordt ingezet, maar wel dat we een volledig vrije bedding hebben en dat we nu eindelijk dat definitief tracé afkloppen. En we merken dat een trambus sneller kan gerealiseerd worden en minder plaats nodig heeft," aldus de minister.

Sneller over vrije bedding

Ook de burgemeesters van Hechtel-Eksel en Pelt zijn te vinden voor een trambus in een vrijliggende bedding, zeker ook omdat het traject dan sneller kan afgelegd worden. Eerder zei de minister dat ook voor de lijn Hasselt-Maasmechelen - minstens voor een eerste fase - eerder naar een trambus wordt gekeken omdat zo'n verbinding sneller klaar kan zijn.

Meest gelezen