Windmolens op zee even stil gelegd omdat ze te veel elektriciteit produceerden

Er stond stevig wat wind gisteren. Ideaal voor windenergie, zou je denken. Maar de windmolens op zee zijn over de middag een uur lang stil gelegd. Ze waren zo goed aan het werken dat er meer elektriciteit op het net kwam dan er verbruikt kon worden.  

Net tijdens de storm heeft energiebedrijf Eneco een windmolenpark in de Noordzee een uur lang bijna volledig stilgelegd, voor de kust van Oostende. In de voormiddag draaiden de molens al minder hard omdat het té krachtig waaide. Daardoor gaan ze in een soort van beschermingsmodus. 

Maar om 12 uur 's middags was er iets anders aan de hand, zegt Mark Van Hamme van Eneco: "De windmolens werkten zo goed dat er te veel elektriciteit op de markt kwam en dan heeft het geen zin meer om ze te laten draaien. Wij vinden dat absoluut zeer zuur. Er is te veel aan elektriciteit en voornamelijk aan nucleaire capaciteit en dan moeten we hernieuwbare energie, wat toch wel de bron is van duurzame energie-transitie gaan afzetten."

Kernenergie afbouwen

Ook minister van Energie, Tinne Van Der Straeten, vindt de situatie absurd en noemt het een signaal om de kernenergie in ons land sneller af te bouwen. 

Meest gelezen