Juf Sofie Ronsmans (links)
Radio 2

Zaventem helpt massaal gezin dat alles verloor in woningbrand: "Dorpsgevoel bestaat hier nog"

In Zaventem is een golf van solidariteit ontstaan voor het gezin dat afgelopen zaterdag alles verloor bij een woningbrand. De schenkingen blijven maar binnenlopen. Het zijn er zo veel dat er nu gedacht wordt aan de opslag van een voorraad hulpgoederen voor inwoners die alles kwijt zijn door een brand of andere tegenslag. 

Afgelopen zaterdag brandde de woning van het gezin Daoudi aan de Weldadigheidsstraat in Zaventem helemaal uit. Het gezin verloor al zijn bezittingen. Maar de inwoners van Zaventem toonden massaal hun hart en  zamelden hulpgoederen in.

Inzameling

Sofie Ronsmans (links op de foto bovenaan) is de juf van één van de getroffen gezinsleden, Zacharia. De jongen verloor bij de brand ook zijn boekentas. Zij nam maandag, na overleg met het gezin, het initiatief om een inzamelactie te houden bij de ouders van zijn klasgenootjes. "Heel veel ouders hebben gereageerd en spullen geschonken. De respons was bijzonder groot. Sommige mensen gingen zelfs naar de winkel nieuwe spullen kopen", vertelt juf Sofie. 

Radio 2

Hartverwarmend

Het gezin verblijft voorlopig in een hotel in Tervuren. Dochter Loubna reageert dankbaar op de schenkingen. "Dit had ik nooit verwacht. Dit is heel hartverwarmend van Zaventem. Zelfs van de mensen die we eigenlijk niet kennen.” Er zijn zo veel spullen geschonken dat het gezin nu een selectie moet maken. "Wat we teveel kregen zullen we doorgeven aan De Zoekmand", vertelt Loubna. De Zoekmand is een vzw die zowel voedsel als andere benodigdheden voorziet voor minderbedeelden. 

Opslag

Een collega van juf Sofie, juf Wendy, wil van de gelegenheid gebruik maken om een oud project nieuw leven in te blazen. "Ik denk aan een soort platform waar mensen met overbodige spullen terecht kunnen. Die stockeren we dan in een ruimte voor wanneer de nood hoog is, na bijvoorbeeld een woningbrand.  Getroffen inwoners zouden daar dan  enkele levensnoodzakelijke dingen kunnen krijgen, die ze kwijt zijn geraakt.

Schepen Dirk Philips (Open VLD) voelt wat voor het idee en wil het voorleggen aan het schepencollege. “Men zegt altijd dat het dorpsgevoel in Zaventem verdwenen is”, zegt de schepen. “Wat ik de voorbije dagen echter heb gezien, bewijst het tegendeel.”  

Meest gelezen