AFP or licensors

Goodwill Zwelithini, traditionele koning van 11 miljoen Zoeloes in Zuid-Afrika, overleden

In Zuid-Afrika is Goodwill Zwelithini overleden, de koning van de Zoeloes, de grootste bevolkingsgroep van het land. Goodwill Zwelithini was 72 jaar en stierf aan de gevolgen van diabetes. Hij zat meer dan 50 jaar lang op de troon, sinds 1968, wat hem de langst regerende Zoeloekoning maakte.  

Goodwill Zwelithini was een rechtstreekse afstammeling van Cetshwayo kaMpande. Dat was de Zoeloekoning die het leger van de Britse kolonisator een zware nederlaag toebracht tijdens de Zoeloe-oorlog in 1879 (de Zoeloes wonnen de veldslag bij Isandlwana, maar niet de oorlog). 

Als koning van de Zoeloes, met ongeveer 11 miljoen mensen de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika, zat Goodwill Zwelithini meer dan 50 jaar op de troon. Hij werd koning in 1968, toen Zuid-Afrika nog gebukt ging onder het apartheidsregime.

Goodwill Zwelithini was een van de bekendste en belangrijkste traditionele koningen van Zuid-Afrika en van het hele Afrikaanse continent. Hoewel zijn rol louter ceremonieel was, had hij als koning van de miljoenen Zoeloes nog altijd veel invloed. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geliefd maar ook omstreden

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa prees hem om zijn inspanningen voor de economische en culturele ontwikkeling van de provincie KwaZoeloe-Natal. 

Zwelithini stond bekend als een voorvechter en hoeder van de Zoeloetradities. "Hij zal worden herinnerd als een geliefd en visionair leider", zei Ramaphosa. Zwelithini kreeg ook lof uit de politieke wereld omdat hij de bewustwording over het hiv-virus deed toenemen toen dat zwaar om zich heen greep in Zuid-Afrika.

Maar Zwelithini was ook omstreden. Mede dankzij royale financiële steun van de overheid kon hij een luxebestaan leiden. Hij veroorzaakte ook ophef met homofobe uitspraken. 

Meest gelezen