Zwaar getroffen Alken herdenkt morgen coronaslachtoffers met troostplekjes en online plechtigheid

In Alken worden morgen de talrijke slachtoffers herdacht die het coronavirus daar het afgelopen jaar heeft gemaakt. Geen enkele andere gemeente in ons land werd verhoudingsgewijs meer getroffen door de pandemie dan Alken. Morgen is het exact één jaar geleden dat België in lockdown ging. In de voormiddag worden drie troostplekken geopend en 's avonds wordt een herdenkingsmoment gestreamd.

4 dagen na het ingaan van de lockdown, op 17 maart vorig jaar, betreurde Alken zijn eerste overlijden. Sindsdien zijn vele inwoners - vooral ouderen - overleden aan het coronavirus. "De mensen die een dierbare verloren in die periode hebben niet op een fatsoenlijke manier kunnen afscheid nemen, rouwen en herdenken. Ze moesten zelfs geïsoleerd in hun woning blijven zodat ze er niet met anderen konden over praten. Daarom vinden wij het belangrijk om hen te tonen dat wij er voor hen zijn en dat we samen met hen herdenken."

De paardenbloem is net zoals wij weerbaar en krachtig. Ze vindt altijd een plekje om te groeien en bloeien

Kunstenares Anita Sampermans

In de drie parochies - Alken-Centrum, Terkoest en Sint-Joris - is daarom een bloemenweide in keramiek gemaakt, als een stille troostplek. De paardenbloemen hebben een belangrijke symbolische betekenis,” zegt kunstenares Anita Sampermans. “We beelden ze uit in alle hoedanigheden: als pluizenbol, als volgroeide bloem en als overgebleven stengel. Die staan voor alle stadia in het leven. Maar de paardenbloem is net zoals wij zeer weerbaar en krachtig. Altijd vindt ze wel weer een plekje om te groeien en bloeien. Deze plek wil troost bieden, maar ons ook opnieuw kracht geven.”

Een grote ceremonie is niet mogelijk door de huidige coronatoestand. Daarom worden morgenvoormiddag de troostplekken geopend in aanwezigheid van een kleine delegatie. Om de opening alsnog met de Alkenaren te kunnen delen heeft de gemeente een herdenkingsfilmpje gemaakt. Dat filmpje blikt terug op de ervaringen van de afgelopen tijd en ook de opening van de troostplekken zal er in naar voor komen. Zaterdagavond om 20 uur kan iedereen het herdenkingsmoment online meevolgen via deze link.

Meest gelezen