Mourad ALLILI

AstraZeneca levert de komende maanden mogelijk 2 miljoen vaccins minder, rijdt Johnson & Johnson het gat dicht?

AstraZeneca zal de komende drie maanden mogelijk minder dan de helft van de verwachte vaccins kunnen leveren. Dat heeft Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, bekendgemaakt tijdens een wekelijkse persbriefing. Maar "als de levering van het vaccin van Johnson & Johnson vanaf april meevalt, hoeft dit geen invloed te hebben op het vaccinatieschema."

De Brits-Zweedse farmagigant AstraZeneca heeft vandaag aangekondigd dat de leveringen van het coronavaccin aan de Europese Unie opnieuw vertraging oplopen. 

Volgens de plannen zou AstraZeneca vanaf 1 april 4,6 miljoen dosissen moeten leveren aan ons land, maar volgens Dirk Ramaekers zouden we naar verwachting minder dan de helft krijgen. "Mogelijk zal het nog iets minder zijn, De exacte cijfers hebben we nog niet, maar hopen we in de loop van deze week te hebben", klinkt het.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dat is uiteraard teleurstellende informatie - om het voorzichtig uit te drukken.

Dirk Ramaekers, hoofd taskforce vaccinatie

“Dat is uiteraard teleurstellende informatie - om het voorzichtig uit te drukken”, zo zegt Ramaekers. Een drama voor de vaccinatiecampagne hoeft de minderlevering volgens hem niet te zijn. "We hadden er in onze planning al wat rekening mee gehouden dat er nog leveringsproblemen zouden komen.”

Bekijk hier de reactie van Dirk Ramaekers in de wekelijkse online persbriefing (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Of het globale vaccinatieschema nog kan aangehouden worden, zal volgens Ramaekers afhangen van de leveringen van vaccinproducent Johnson & Johnson, vanaf de tweede helft van april. “Als die aantallen zijn wat we enigszins verwachten, zal dat in belangrijke mate de mindere leveringen van AstraZeneca kunnen compenseren.” 

Ramaekers hoopt nu snel meer details te krijgen over de levering van Johnson & Johnson, zodat de vaccinatieplanning verder opgemaakt kan worden. Over de leveringen van Pfizer is Ramaekers alleszins wel te spreken, die “lopen klokvast”. “Ook voor volgende weken en maanden ziet het ernaar uit dat dat zo blijft.”

Problemen

Hoe komt het nu dat AstraZeneca de beloftes niet kan inlossen? Het biologische productieproces van hun vaccin staat nog niet overal op punt. Tijdens het afsluiten van de leveringscontracten was het bedrijf daar blijkbaar te optimistisch over. 

AstraZeneca had eind januari al aangekondigd slechts 40 miljoen doses te kunnen leveren aan de EU in het eerste trimester in plaats van de 120 miljoen die aanvankelijk waren beloofd. Het bedrijf wees op productieproblemen in een Belgische fabriek: de site van Seneffe in Henegouwen.

Door die productieproblemen had het Brits-Zweedse bedrijf al beslist gebruik te maken van productiesites buiten de EU, voor leveringen aan de Europese lidstaten. Maar ook daarbij botst het nu op problemen. 

"Helaas, exportbeperkingen verminderen de leveringen in het eerste trimester" en "waarschijnlijk" ook in het tweede, klinkt het. AstraZeneca had als doel 100 miljoen doses te leveren in het eerste semester: 30 miljoen in het eerste trimester en 70 miljoen in het tweede.  

Bloedklonters

Tijdens de wekelijkse persbriefing van de taskforce vaccinatie ging vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) ook in op verschillende gevallen van mensen die bloedklonters kregen nadat ze ingeënt werden met het AstraZeneca-vaccin. 

In Oostenrijk werden twee gevallen gerapporteerd in hetzelfde ziekenhuis. Ook in België zijn er twee gevallen gemeld, bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan VRT NWS. “Maar of er een verband is met de vaccinatie is absoluut niet duidelijk”, benadrukt de minister. 

Sterker nog: net als professor Van Damme merkt Vandenbroucke op dat er bij de mensen die ingeënt worden met het vaccin van AstraZeneca net minder tromboses worden vastgesteld dan je normaal zou verwachten. “Maar”, zo besluit minister Vandenbroucke, “elk geval moet zeer grondig bekeken worden.”

Bekijk hier de volledige uitleg die professor Van Damme gaf in de wekelijkse persbriefing:

Videospeler inladen...

Meest gelezen