Belgisch succes op de Césars: Emilie Dequenne wint prijs voor beste vrouwelijke bijrol

Onze landgenote Emilie Dequenne wint de César voor beste vrouwelijke bijrol, voor haar rol in "Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait" van Emmanuel Mouret. De Césars zijn de belangrijkste filmprijzen in Frankrijk, het equivalent van de Amerikaanse Oscars. Tijdens de ceremonie, die zonder publiek plaatsvond, was er ook kritiek op de Franse regering voor haar aanpak van de coronacrisis. Eén actrice ging daarvoor uit de kleren.

Emilie Dequenne brak meer dan 20 jaar geleden door in "Rosetta" van de broers Dardenne. Het was al de vijfde keer dat ze genomineerd was voor een César, en de eerste keer dat ze een prijs in de wacht sleepte. Dequenne haalde het in de categorie beste vrouwelijke bijrol onder andere van de eveneens Belgische Yolande Moreau ("La bonne épouse").

De César voor beste actrice ging naar Laure Calamy voor haar vertolking in "Antoinette dans les Cévennes". Ook de Belgische actrice Virginie Efira ("Adieu les cons") was in deze categorie genomineerd, maar zij viel dus uit de boot.

De César voor beste acteur ging naar Sami Bouajila, die schitterde in "Un fils" van Mehdi Barsaoui. "Adieu les cons" van Albert Dupontel werd bekroond met de César voor beste film. Dupontel werd daarnaast - voor de tweede keer in zijn carrière - ook uitgeroepen tot beste regisseur.

Bekijk hier de trailer van "Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait" en lees verder onder het fragment:

"Geef ons de kunst terug, Jean"

De 46e editie van de Césars vond plaats in de Parijse concertzaal Olympia. Als gevolg van de coronacrisis gebeurde dat zonder publiek, enkel de winnaars en genomineerden mochten deelnemen aan de plechtigheid.

Actrice Marina Foïs, die de ceremonie aan elkaar praatte, haalde uit naar de manier waarop de Franse regering de coronacrisis aanpakt: "Ze sloten onze jongeren op, sloten onze cinema's en verboden concerten zodat ze kerken konden openstellen, omdat we een seculier land zijn, zodat oude mensen naar de kerk konden gaan", zei ze.

Ze was ook boos op minister van Cultuur Roselyne Bachelot omdat ze de tijd had om een boek te schrijven tijdens de crisis: "Ik ben mijn vertrouwen in u aan het verliezen." In de Franse cultuursector groeit het ongenoegen omdat musea, galerijen, concertzalen en bioscopen dicht zijn en er nog geen duidelijkheid is wanneer ze weer open kunnen.

Ander opvallend moment: actrice Corinne Masiero die de prijs voor beste kostuums mocht uitreiken, enkel gekleed in een bebloed ezelspak. Op het podium trok ze het pak uit, op haar lichaam stonden boodschappen te lezen. "Geef ons de kunst terug, Jean", stond op haar rug, verwijzend naar premier Jean Castex.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen