AFP or licensors

Bolivia arresteert ex-interimpresidente Jeanine Áñez voor haar rol in mogelijke staatsgreep

In Bolivia zijn voormalig interimpresident Jeanine Áñez en vijf ministers uit haar regering gearresteerd voor hun rol in de mogelijke staatsgreep tegen oud-president Evo Morales in 2019. Ook verschillende topmilitairen worden vervolgd. Ze riskeren gevangenisstraffen tot 20 jaar voor opruiing en terrorisme.

De rechtse Jeanine Áñez kwam aan de macht in Bolivia nadat de linkse president Evo Morales beschuldigd werd van verkiezingsfraude in het najaar van 2019. Morales vluchtte toen het land uit onder druk van het leger.

Bij nieuwe presidentsverkiezingen in oktober 2020 haalde de linkse partij van Morales een verpletterende overwinning. Luis Arce, vertrouweling van Morales, werd president en Morales keerde terug uit zijn ballingschap in buurland Argentinië.

Het openbaar ministerie beval gisteren de aanhouding van Áñez, haar toenmalige ministers en topfiguren binnen de strijdkrachten. Vermoedelijk zijn verschillenden onder hen naar het buitenland gevlucht, al zeker één generaal is ondergedoken in Colombia. Enkel de voormalige stafchef van het Boliviaanse leger heeft zich vrijwillig aangemeld en is meteen gearresteerd. 

Jeanine Áñez spreekt van een politieke afrekening en postte op Twitter dat de staatsgreep waarvan ze beschuldigd wordt nooit heeft plaatsgevonden. Verschillende onafhankelijke onderzoeken waren wel al tot het besluit gekomen dat Evo Morales in 2019 geen verkiezingsfraude pleegde.

Meest gelezen