Videospeler inladen...

24 uur op 24 een ijsbeer als buur: "ijsberenhotel" in China opent de deuren, en krijgt meteen kritiek

In het noordoosten van China is een hotel geopend dat zichzelf "het eerste ijsberenhotel ter wereld" noemt. De ramen van de 21 kamers kijken uit op een ingesloten ruimte waar ijsberen rondlopen. Gasten kunnen er de klok rond de dieren bewonderen, klinkt het. Maar niet iedereen is even enthousiast.

Het Polar Bear Hotel maakt deel uit van Harbin Polarland, een themapark in de gelijknamige stad Harbin, in het uiterste noordoosten van China. Alle attracties en shows in het park staan volledig in het teken van ijs en van dieren die in de poolgebieden leven. Dieren draven op in shows, en in het geval van ijsberen, nu dus ook in een van de hotels die bij het park horen.

Gisteren opende het hotel de deuren, met de belofte aan de gasten en bezoekers dat de ijsberen 24 uur op 24 hun buren zijn. Het hotel lijkt op een gigantische iglo, het dak is bedekt met kunstijs. Alle centrale ruimtes en de 21 gastenkamers kijken uit op een kleine, ingesloten ruimte waar ijsberen rondlopen. "Of je eet, speelt of slaapt, de ijsberen houden je gezelschap", klinkt op de officiële WeChat-account van Harbin Polarland.

Bekijk hier beelden van het "ijsberenhotel", artikel gaat voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

"IJsberen horen niet thuis in hotels"

Het hotel lokte bij de opening heel wat nieuwsgierige bezoekers, maar lang niet iedereen is enthousiast. Dierenrechtenorganisaties zijn boos en vragen mensen om weg te blijven van plaatsen die winst halen uit de ellende van dieren. "IJsberen horen thuis op de Noordpool, niet in dierentuinen of glazen boxen in een aquarium, en zeker niet in hotels", zegt Jason Baker, vicedirecteur van dierenrechtenorganisatie PETA in Azië.

Op foto's en beelden is te zien hoe de dieren in een beperkte binnenruimte rondhangen, onder het licht van felle warme lampen, in een omgeving met valse rotsen en ijspegels, kleine waterpoelen en een wit geschilderde vloer. IJsberen in het wild zijn 18 uur per dag actief en doorkruisen een territorium dat zich duizenden kilometers kan uitstrekken, zegt Baker nog.

Volgens een woordvoerder van het themapark hebben de ijsberen ook een buitenruimte ter beschikking en worden de dieren buitengelaten als de temperatuur en de luchtkwaliteit dat toelaten. De interesse zou groot zijn: alle kamers zijn volgens het park volgeboekt tijdens de testperiode.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen