Ritzau/Scanpix

Liveblog - AstraZeneca levert komende maanden mogelijk 2 miljoen vaccins minder, rijdt Johnson & Johnson het gat dicht?

AstraZeneca zal de komende drie maanden mogelijk minder dan de helft van de verwachte vaccins kunnen leveren. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen neemt op weekbasis weer toe. Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel stabiel. Er liggen 468 patiënten op intensieve zorg, het hoogste aantal sinds begin januari. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Twee Belgen die AstraZeneca-vaccin kregen, kregen nadien bloedklonters, "absoluut niet duidelijk of er oorzakelijk verband is"

In ons land zijn bij twee mensen die zijn ingeënt met het vaccin van AstraZeneca bloedklonters vastgesteld. "Wij volgen alle problemen op die zich voordoen bij gevaccineerden, dat wordt keer op keer zeer grondig bekeken", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "Bij AstraZeneca zien we dat er twee gevallen zijn van bloedstollingsstoornissen, waarvan één ernstig. Maar of er een verband is, dat is absoluut niet duidelijk."

De vaccinaties met AstraZeneca worden vooralsnog niet opgeschort, zegt minister Vandenbroucke. "De experts die het opvolgen, zeggen me dat in de groep gevaccineerden normaal gezien meer tromboses vastgesteld worden dan dat we nu horen. Maar natuurlijk moet elk geval op zich grondig bekeken worden."

Meerdere landen hebben de vaccinatie met AstraZeneca voorlopig stilgelegd, België is daar niet bij. Hoe zit het nu? Lees meer in dit overzichtsartikel:

Tegenstanders van coronamaatregelen komen op straat in Duitsland

In verschillende Duitse steden zijn opnieuw tegenstanders van de coronamaatregelen op straat gekomen. Onder meer in hoofdstad Berlijn, in Dresden, in het oosten, in Düsseldorf, in het westen, en in Stuttgart en München, in het zuiden, kwamen alles samen duizenden mensen af op de oproep om te betogen. In Dresden raakten daarbij vier agenten gewond.

Intussen waarschuwt het Robert Koch Institut, het Duitse Sciensano, dat Duitsland na Pasen mogelijk te maken krijgt met een derde golf die erger zal zijn de piek in december. Het Robert Koch Institut verwacht tegen de eerste week van de paasvakantie 350 coronagevallen per 100.000 mensen te hebben, tegen 76,1 nu. Het aantal nieuwe besmettingen is al een aantal dagen aan het stijgen in Duitsland, net nu er nieuwe versoepelingen in het vooruitzicht gesteld werden.

BEKIJK - 1 jaar na de coma: coronapatiënten Bruno en Christophe blikken terug en vooruit

Christophe Koopmans en Bruno De Smet belandden in maart vorig jaar op intensieve zorg en werden wekenlang in coma gehouden. Ze waren een van de eerste zwaar getroffen coronapatiënten. In juli werden hun aangrijpende getuigenissen uitgezonden in "Terzake". Reporter Machteld Libert kon de twee relatief jonge patiënten volgen tijdens dat lange proces en zocht hen nu opnieuw op. Christophe en Bruno zijn erg blij dat ze corona hebben overleefd, al is de weg naar herstel nog lang.

Lees meer in het artikel:

"Veel besmettingen bij Tesla-fabriek na heropening"

Bij de fabriek van autobouwer Tesla in Fremont, in de Amerikaanse staat Californië, zijn honderden coronabesmettingen vastgesteld nadat topman Elon Musk de site in mei vorig jaar had heropend, ondanks een verbod van de lokale autoriteiten. Dat schrijft The Washington Post.

Volgens de Amerikaanse krant zijn er na de heropening van de fabriek voor elektrische auto's in de periode tussen mei en december ongeveer 450 coronabesmettingen geweest, op een personeelsbestand van circa 10.000 werknemers.

De fabriek in de buurt van San Francisco is een van de belangrijkste locaties voor Tesla. Daar worden de Model S, Model X en Model 3 gebouwd. Daarnaast is de fabriek goed voor de productie van het merendeel van alle auto-onderdelen van het bedrijf.

Musk had felle kritiek geuit op de gedwongen sluiting van de fabriek. Hij dreigde zelfs de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten.

Disneyland Parijs gaat toch niet opnieuw open op 2 april

Disneyland Parijs zal niet opnieuw opengaan op 2 april, zoals gepland. Het zou kort voor Pasen de deuren heropenen, maar het bedrijf liet vrijdag weten dat dit door de coronasituatie in Frankrijk niet kan doorgaan.

Het attractiepark was vorig jaar van half maart tot half juli dicht vanwege de coronapandemie en sloot op 30 oktober opnieuw. Disneyland Parijs is een van de grootste toeristische attracties van Europa, waar 17.000 mensen werken. Er is nog geen nieuwe datum voor een heropening.

Het moederbedrijf, de Disney-groep, heeft 32.000 ontslagen aangekondigd als gevolg van de sluitingen van de parken wereldwijd.

AFP or licensors

Meer dan 100 miljoen doses van een coronavaccin toegediend in VS

In de Verenigde Staten zijn meer dan 100 miljoen doses van een coronavaccin toegediend. Dat blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control (CDC) in de VS, het Amerikaanse gezondheidsinstituut. Er is al 101.128.005 keer geprikt terwijl er 133.337.525 dosissen zijn geleverd. 65.965.305 mensen ontvingen een eerste prik, dat is 19,9 procent van de bevolking. Er zijn reeds 35.000.159 mensen volledig ingeënt, 10,5 procent van de bevolking.

In de VS zijn drie vaccins toegelaten: Johnson & Johnson (één prik), Moderna en Pfizer/BioNtech (twee inspuitingen).

covid.cdc.gov

3.413 bevestigde besmettingen op dinsdag 9 maart

Statisticus Bart Mesuere (UGent) ziet net als gisteren het aantal bevestigde besmettingen stijgen. Op dinsdag 9 maart, de meest recente dag waarvoor de cijfers definitief zijn, waren er 3.413 nieuwe bevestigde besmettingen. De cijfers zijn het eerst beginnen te stijgen bij de 0- tot 9-jarigen, maar zet zich ook door in alle andere leeftijdscategorieën binnen de actieve bevolking.

Longarts Philippe Meersseman: "Elke patiënt die nu sterft is er een te veel, door falende vaccinatiebeleid"

Longarts en intensivist Philippe Meersseman (UZ Leuven) is erg kritisch voor de manier waarop de overheid de vaccinatiecampagne aanpakt. "We wisten al in april dat een vaccin het enige was wat ons uit de miserie zou halen. Je zou verwachten dat iemand tegen de zomer een plan klaar heeft. Dat er geen kinderziektes zijn. Elke patiënt die nu overlijdt, is er een te veel, omdat het vaccinatiebeleid gefaald heeft."

Lees meer in het artikel:

Besmettingen stijgen fors in Griekenland, maatregelen worden strenger

In een groot deel van Griekenland gelden vanaf vandaag strenge coronamaatregelen. Aanleiding zijn de stijgende besmettingscijfers en de toenemende druk op de ziekenhuizen, vooral in de hoofdstad Athene en andere grote steden in het land. In Athene worden in vijf publieke ziekenhuizen momenteel enkel covidpatiënten verzorgd.

"De situatie is ernstig", zei epidemiologe Vana Papaevaguélou op een persconferentie gisteren. De sterke stijging van het aantal gevallen is vooral te wijten aan de opmars van de besmettelijkere Britse variant, "wat onze gezondheidssysteem nog meer onder druk zet." "We kijken aan tegen iets wat alle eigenschappen vertoont van een derde golf", luidde het bij epidemioloog Guikas Magiorkinis.

In regio's met hoge besmettingscijfers worden ook niet-essentiële winkels gesloten. De scholen zijn er al sinds november dicht, op een periode van twee weken na de kerstvakantie na. Enkel supermarkten en apotheken zijn open. Mensen mogen naar buiten voor essentiële verplaatsingen zoals de dokter, de apotheek, de bank en openbare diensten.

AFP or licensors

Meest gelezen