Videospeler inladen...

Ondanks politiewaarschuwing toch honderden mensen bijeen bij wake voor vermoorde Sarah Everard

In de Britse hoofdstad Londen zijn honderden mensen afgezakt naar een park voor een wake voor de vermoorde Sarah Everard. De politie had nochtans gewaarschuwd dat door de coronamaatregelen publieke bijeenkomsten niet mogen. De 33-jarige Everard wandelde om halftien 's avonds alleen naar huis in een van de betere buurten van Londen. Ze werd na dagen zoeken vermoord teruggevonden. Een Londense politieman is de hoofdverdachte. De moord leidde tot een debat over de veiligheid van vrouwen op straat.

Om haar te gedenken zijn op veel plaatsen herdenkingen en wakes gehouden. Dat is onder meer het geval in het park Clapham Common in Zuid-Londen, vlakbij de plaats waar ze voor het laatst levend is gezien. Ze laten bloemen, brieven en tekeningen achter, terwijl agenten toekijken en de bloemen aannemen om neer te leggen. Sommige mensen roepen slogans naar de agenten (zie video onder).

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op die wake is erg veel volk bijeengekomen. De moord maakt duidelijk heel wat los bij de Britten, waardoor sommigen het iets minder nauw nemen met de coronaregels. De politie waarschuwde vooraf nochtans dat publieke samenkomsten niet mogen wegens die coronamaatregelen en dat het zou leiden tot boetes tot 10.000 pond, maar honderden mannen en vrouwen zijn toch naar de geïmproviseerde herdenkingsplek in het Londense park gekomen.

Lees voort onder de luchtbeelden van de gedenkplek voor Everard:

Videospeler inladen...

In de loop van de avond wil de politie ingrijpen en roept het iedereen op om naar huis te gaan. "Honderden mensen zo dicht op elkaar is tegen de coronaregels en een gezondheidsrisico", klinkt het. "We roepen iedereen op om naar huis te gaan." Uiteindelijk worden verschillende betogers opgepakt, wat heel wat ophef verooraakt.

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eerder vandaag kwam ook Kate, de vrouw van de Britse prins William, naar de herdenkingsplek. Ze kwam daar bloemen neerleggen. Volgens het Britse koningshuis weet de hertogin hoe het was om 's avonds door Londen te lopen voordat ze getrouwd was.

Lees voort onder de video, Kate is de vrouw links in beeld:

Videospeler inladen...

Hevig debat in Verenigd Koninkrijk over veiligheid van vrouwen op straat

Sarah Everard (33) was op bezoek geweest bij vrienden. Ze liep alleen naar huis, door een goed verlichte straat in een goede buurt in London. Maar ze werd ontvoerd en vermoord. Het verhaal beroert de Britten, en maakt veel los bij vrouwen. Want elke vrouw weet hoe onbehaaglijk het voelt om in het donker alleen over straat te lopen. 

Lees voort onder de foto van Everard:

De moord maakte in het Verenigd Koninkrijk een debat los over de veiligheid van vrouwen op straat. Onder de hashtag #SarahEverard deelden vrouwen hun ervaringen. "Als ik 's avonds laat alleen over straat loop en ik hoor voetstappen van een man achter me, dan steek ik zelfs na al deze jaren automatisch de weg over", schreef parlementslid Diane Abbott. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Veel vrouwen realiseren zich dat ze onbewust dat soort verdedigingsmechanismen hebben opgebouwd: ze lopen met een bos sleutels tussen hun vingers over straat, of ze blijven hangen bij een winkel tot de man die achter hen aanloopt gepasseerd is, ze gaan sneller lopen, of ze vermijden het simpelweg om alleen over straat te lopen. 

Op Instagram werd "Text me when you get home" (stuur een sms'je als je thuiskomt) gisteren trending. Het is een herkenbaar verzoek voor veel vrouwen: laat even weten dat je veilig thuisgekomen bent.

Lees voort onder de foto:

AFP or licensors

"Vrouwen, ga niet alleen op straat 's avonds"

Tijdens de zoektocht naar Sarah Everard adviseerde de politie dat vrouwen 's avonds beter niet alleen konden buitengaan. Dat oogstte heel wat kritiek. "Het is niet normaal dat vrouwen hun gedrag moeten aanpassen voor hun veiligheid", zegt activiste Anna Birley. "Vrouwen zijn het probleem niet."

Birley organiseerde met enkele anderen een wake onder het motto "Reclaim these streets". De wake moest vandaag plaatshebben op de plek waar Sarah Everard verdween, maar is afgelast omdat er geen toelating is vanwege de coronamaatregelen. In de plaats wordt er online een wake gehouden.

Lees voort onder de foto:

AFP or licensors

Dat de hoofdverdachte van de moord een politieman is, maakt het verhaal nog aangrijpender. De politieman in kwestie werkte bij een eenheid die instaat voor de beveiliging van de ambassades en diplomatieke gebouwen in Londen. Hij is vandaag voorgeleid voor de rechtbank.

In een opiniestuk in de Britse tabloid The Sun schreef minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel dat ze haar rol zou gebruiken "om vrouwen en meisjes te beschermen". "Elke vrouw, elk meisje, zou vrij over straat moeten kunnen lopen, zonder de minste angst om lastiggevallen of misbruikt te worden, of het slachtoffer van geweld te worden."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen