Opnieuw een record voor bitcoin: voor het eerst meer dan 60.000 dollar waard

De bitcoin is voor het eerst meer dan 60.000 dollar waard. Volgens analisten heeft dat te maken met het Amerikaanse relanceplan. De prijs is even gestegen tot 60.197 dollar. De hoogste waarde tot nog toe. Dat is drie keer meer dan de digitale munt in december vorig jaar waard was.

Wat is dat ook weer een bitcoin?

De bitcoin is een digitale munt, een stukje computercode dus waaraan waarde wordt gehecht. Het grote verschil met een traditionele munt, zoals de euro, is dat er geen centrale bank of overheid controle op uitoefent. Er is dus ook geen tussenpersoon, zoals een bank, nodig om bitcoins uit te wisselen.

Het beheer van de bitcoins gebeurt via een vernuftige technologie, "blockchain" genaamd, die alle transacties bijhoudt en moet beveiligen. Er is ook een afgesproken limiet op het aantal bitcoins: in totaal zullen er nooit meer dan 20.999.849,9769 bitcoins zijn.

Wat een bitcoin is? Deze video legt het in 1 minuut uit, lees onder voort:

Videospeler inladen...

Waar komt die nieuwe stijging vandaan?

De digitale munt zit nog steeds in de lift en blijft record na record breken. Ter vergelijking: in december was een bitcoin amper 20.000 dollar waard. De waarde is dus in enkele maanden tijd verdrievoudigd.

De nieuwe recordprijs heeft volgens analisten te maken met het Amerikaanse relanceplan. Iedere Amerikaan krijgt binnenkort een cheque van 1.400 dollar in de bus. Sommigen vermoeden dat heel wat kleine Amerikaanse beleggers met dat geld in bitcoins gaan investeren.

Gaat dit blijven duren?

Moeilijk te zeggen. De digitale munt zit al een tijdje in de lift om verschillende redenen. De forse waardestijging vorige maand bijvoorbeeld was te danken aan het feit dat alsmaar meer bedrijven overwegen om de bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden.

In februari sloeg Tesla, de autobouwer van Elon Musk, voor anderhalf miljard dollar aan bitcoins in. Tegelijk meldde het bedrijf dat het binnenkort bitcoins wil aanvaarden voor wie een Tesla koopt. Ook Mastercard liet weten dat het enkele digitale munten zal ondersteunen. Zelfs de Amerikaanse bank Bank of New York Mellon gaf aan dat ze dienstverlening wil ontwikkelen voor de bitcoin.

Dat enkele grote bedrijven en financiële spelers de bitcoin omarmen, maakt dat de bitcoin alsmaar meer legitimering krijgt. Zo wordt de kans wat groter dat ze - naast een beleggingsproduct - ook een betaalmiddel wordt.

De vrees bij veel andere analisten blijft anderzijds dat de prijs na die ontzettende groei op een gegeven moment fors zal gecorrigeerd worden. En dat de bitcoinzeepbel snel kan barsten.

Meest gelezen