Videospeler inladen...

Verschillende manifestaties tegen onverdraagzaamheid na moord in Beveren: "Liefde is liefde"

In Beveren en verschillende andere steden zijn vanmiddag kleine manifestaties gehouden tegen onverdraagzaamheid en zinloos geweld. Een initiatief van verenigingen die zich inzetten voor de rechten van LGBTQ+-personen. Aanleiding is de moord op een 42-jarige man in Beveren. Ook premier Alexander De Croo en een vertegenwoordiger van het Paleis waren daarbij aanwezig. "Liefde is liefde", klonk het.

Waar staan de letters LGBTQ+ voor? Ontdek het in één minuut in deze video, en lees eronder verder:

De gewelddadige moord op een 42-jarige man in Beveren heeft de afgelopen week heel wat losgemaakt in Vlaanderen. In het onderzoek naar de moord werden drie minderjarigen opgepakt die het slachtoffer gelokt zouden hebben via een homo-datingapp. 

Het is nog niet uitgemaakt of het om homofoob geweld ging. De nabestaanden van de man willen het onderzoek afwachten voor ze een standpunt innemen. 

Hoe het ook zij: nadat gisteren zo’n honderd mensen een wake hielden voor de man, worden vandaag in Beveren en enkele andere steden kleine manifestaties gehouden tegen onverdraagzaamheid en zinloos geweld. Dat was bijvoorbeeld ook het geval aan de Beurs in Brussel, op het Sint-Pietersplein in Gent en in Antwerpen.

Lees verder onder het Instagram-bericht:

Op de Grote Markt in Beveren verzamelden zich vandaag kleine groepjes en werden enkele korte en verbindende speeches en optredens gegeven. "Liefde is liefde. We zijn gewoon mensen die op mensen verliefd worden", klonk het even duidelijk als eenvoudig. 

Iedereen heeft lief wie hij wil liefhebben

Premier Alexander De Croo

Premier Alexander De Croo was ook in Beveren en sprak de aanwezigen toe. "Deze week heeft heel veel losgemaakt, heel veel verhalen van schrik en verhalen van discriminatie", zo klonk het. De premier besloot met een niet mis te verstane boodschap: "Iedereen heeft lief wie hij wil liefhebben."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het Hof had ook zijn vertegenwoordiger naar Beveren gestuurd. Die liet weten dat de koning en de koningin “bijzonder geschokt waren door de gebeurtenissen van vorig weekend”. “Ongeacht wat er achter de feiten zit, het blijft een daad van gratuit geweld dat niet te tolereren valt”, luidde de reactie van het paleis.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De actie in Beveren is dus geen herdenking van de vermoorde man, zegt Elio De Bolle van Casa Rosa. "Natuurlijk is het tragische voorval van vorig weekend de aanleiding, maar deze actie is niet ter nagedachtenis van de man", zegt De Bolle."Wij hebben vandaag deze actie georganiseerd tegen alle vormen van onverdraagzaamheid, discriminatie en zinloos geweld. Het is belangrijk dat we daar iets tegen doen. Heel veel mensen maken dat dagelijks nog mee."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen