Videospeler inladen...

Rust teruggekeerd na zware rellen in Luik, burgemeester: "Deel relschoppers kwam uit Brussel en zelfs uit Frankrijk"

In Luik is het tot zware rellen gekomen na een Black Lives Matter-betoging. Op beelden is een ware veldslag tussen de politie en betogers te zien. Er zijn verschillende gewonden gevallen: 9 werden opgenomen in het ziekenhuis. De rust is intussen teruggekeerd, maar de politie blijft massaal aanwezig. Volgens de burgemeester van Luik was een deel van de relschoppers uit Brussel en zelfs uit Frankrijk naar de stad gekomen.

Begin deze week is in Luik een zwarte vrouw gewond geraakt bij een gewelddadige arrestatie door de politie. De beelden van die arrestatie werden gedeeld op sociale media en waren de rechtstreekse aanleiding voor de betoging vanmiddag in de binnenstad. De betoging zelf -met zo'n 200 deelnemers- is rustig verlopen, maar na afloop zou een jongeman een politiemotor hebben omgeduwd en zou daardoor de sfeer omgeslagen zijn.

"Ze hebben een zwarte dame aangepakt", zegt een van de betogers voor de camera van de RTBF. "Vier agenten tegen een vrouw. Dat is absurd. De mensen komen daarom betogen. Ze waren op een correcte manier aan het betogen en ze werden weggejaagd. Toen was het om zeep."

Ze waren op een correcte manier aan het betogen en ze werden weggejaagd

Tientallen betogers raakten slaags met de politie. Enkele winkels en restaurants werden geplunderd en beschadigd. De politie kwam massaal ter plaatse, met onder meer een waterkanon. "De politie doet alsof er niets aan de hand is", zegt een van de betogers. "Waarom zouden wij respect tonen, als zij dat niet doen tegenover ons? We hebben geprobeerd om met hen te praten."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Rond 16 uur werd ook het politiecommissariaat bekogeld met stenen, net als verschillende politievoertuigen. Volgens de politie gaat het om jongeren die bewust de confrontatie opzoeken en bewegen ze zich "snel en in groep". Ook van het stadhuis sneuvelden enkele ruiten. Enkele uren lang volgt een kat-en-muisspel tussen betogers en politie. Straatmeubilair wordt als projectielen gebruikt en naar de ordediensten gegooid. Die reageren op hun beurt met het waterkanon en traangas.

Op deze beelden van de RTBF is een ware veldslag te zien tussen de betogers en de politie, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Rond 19 uur was de rust grotendeels teruggekeerd en komen de eerste winkeliers de schade opmeten. "Dat hadden we kunnen missen als kiespijn in deze moeilijke tijden als kleine zelfstandige", zegt een van hen voor onze cameraploeg. "De ravage is wel groot, maar het ergste is de morele schade", zegt  VRT-journalist Chris De Nijs in "Het journaal" ter plaatse.

Bekijk de video met De Nijs, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De politie blijft ook vanavond en komende nacht massaal aanwezig in het centrum van Luik zegt burgemeester Willy Demeyer (PS) in het RTBF-journaal. In totaal zijn vandaag meer dan 250 agenten ingezet. "Ik heb het gevoel dat het spijtige voorval van maandag misbruikt is door relschoppers", zegt Demeyer. "Een deel van hen kwam niet uit Luik, maar uit Brussel en zelfs uit Frankrijk."

Bekijk de reactie van burgemeester Demeyer uit "Het Journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Er zijn verschillende gewonden gevallen. Alles samen zouden 9 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, waaronder 5 agenten. Er zijn ook verschillende journalisten bedreigd door betogers. Een journalist van RTL moest zijn live-interventie er even door onderbreken. En een zendwagen van de RTBF werd omsingeld door gewapende betogers om te voorkomen dat ze beelden zouden maken.

Meest gelezen